-7.2 C
România
joi, 30 noiembrie, 2023
AcasăTimp liberCum să obții independență peste 50 de ani

Cum să obții independență peste 50 de ani

Tocmai te-ai ieșit la pensie și ai început să te simți cu adevărat bătrân? Nu trebuie să te sperii! Vârsta nu este elementul primordial care te definește, ci modul în care arăți și în care te simți. Poți să reușești să obții independență peste 50 de ani. Înaintarea în vârstă introduce în viața ta noțiunea de neajutorare, pe care poate nu ai crezut vreodată că o vei trăi. 

Cu sine vine și ideea de vulnerabilitate, încetineală în acțiuni sau diverse dizabilități.

Desigur că există un adevăr în spatele acestui fapt.

Potrivit studiilor și analizelor realizate de doctorii din lumea întreagă, odată cu trecerea timpului, corpul unui bătrân trece printr-o serie de transformări de la pierderea în greutate, până la epuizarea fizică, slăbiciunea mușchilor sau activitatea fizică mult redusă comparativ cu anii precedenți.

Probabil că și tu treci această perioadă a vieții. Nu trebuie să disperi! În schimb, poți alege să nu trăiești caracteristicile enumerate anterior care par să oglindească modul în care își petrec timpul rămas bătrânii.

Dar ce este totuși de făcut?

Unul dintre cei mai importanți factori care duc la această fragilitate a bătrânilor este activitatea fizică redusă sau care lipsește cu desăvârșire din rutina zilnică. Nu e o noutate faptul că sportul îți poate schimba viața.

Acest lucru este adevărat indiferent de vârsta pe care o ai. Dar inactivitatea este comună mai ales în rândul pensionarilor, deoarece lipsește rutina apărută în timp ca urmare a unui loc de muncă.

Nu mai trebuie să ieși pe ușă în fiecare dimineață și nici să te plimbi dintr-un loc în altul.

Lipsa unei activități fizice e comună

E normal ca după o viață de muncă zilnică să nu îți mai dorești să faci vreun efort fizic, fie el cât de mic. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că este decizia potrivită. Deoarece activitățile nu prezintă nicio formă de mișcare, de ex. cititul, uitatul la televizor etc. Mușchii se atrofiază și își pierd capacitatea funcțională sau forța pe care o aveau înainte.

În cazuri grave, pot chiar permite grăsimii să ia naștere în structura lor, schimbându-le complet caracteristicile.

În acest fel, mușchii se transformă, iar compoziția lor se schimbă, drept urmare și proprietățile lor fizice au de suferit. Rezultatul este că obosești mult mai ușor decât înainte. Ajungi la epuizare fizică de la cel mai mic efort, iar mușchii tăi sunt slăbiți.

Pe scurt, devii vulnerabil la cel mai mic efort pe care trebuie să îl efectuezi.

Din păcate, nu doar activitățile fizice au de suferit, cât și buna funcționare a organelor vitale.

Legat de această temă: Menţinerea sănătăţii după vârsta de 50 de ani

Secretul independenței peste 50 de ani

Este normal să nu îi dorești copilului tău, acum adult cu o viață proprie, să își petreacă timpul având grijă de tine.

Independența peste 50 de ani și o viață bună indiferent de vârsta pe care o ai poate fi obținută doar prin îngrijirea continuă a corpului tău. Continuarea activităților fizice sau înlocuirea lor cu sport sau mișcare chiar și după pensionare este la fel de important.

Acest lucru nu doar că te menține în formă, dar poate împiedica și apariția unor dizabilități comune.

Majoritatea bătrânilor consideră că vulnerabilitatea este parte a ciclului normal al vieții ce vine odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru este incorect.

Deși e firesc ca în timp corpul să nu mai aibă aceeași forță ca înaintea, nu e în regulă să accepți acest fapt ca fiind de neîmpiedicat.

Mișcare fizică

O schimbare importantă pe care o poți introduce vieții tale este să reduci timpul petrecut nefăcând mișcare fizică. Poți începe o rutină zilnică în care să faci exerciții, să te plimbi sau să faci orice tip de mișcare.

Nu începe deodată! Oferă timp și fă totul pas cu pas. Astfel ai grijă să nu îți supui din prima mușchii unor eforturi pe care nu le pot suporta. În așa fel poți să ai parte de independență peste 50 de ani.

De asemenea, pe lângă forța câștigată făcând sport, vei observa și schimbări ale apetitului tău. Vei descoperi că pofta de mâncare a crescut considerabil odată cu efortul fizic și că nu mai ești predispus pierderilor în greutate.

Ar trebui să oferi cel puțin 30 de minute zilnic exercițiilor fizice. Însă dacă ai posibilitatea, poți chiar mai mult de atât.

Se pare mult mai ușor decât este cu adevărat să introduci în noua ta rutină zilnică exercițiile fizice și sportul. Deși primele zile se vor dovedi a fi dificile, în timp corpul tău se va obișnui cu efortul. Apoi poate deveni o plăcere, mai mult decât o nevoie.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut