14.4 C
România
marți, 18 iunie, 2024
AcasăFinanțeSfaturi despre cum să aveți grijă de bugetul personal

Sfaturi despre cum să aveți grijă de bugetul personal

Grija asupra finanțelor proprii este extrem de importantă ținând cont de faptul că oricând pot apărea cheltuieli neprevăzute. E bine să fiți atenți la bugetul personal și să aveți măcar o anumită sumă de bani puși deoparte.

În ziua de astăzi banii sunt mai mult decât necesari pentru rezolvarea multor situații mai mult sau mai puțin plăcute. Iar ideea de a avea o anumită sumă economisită pentru astfel de cazuri vă poate oferi un confort psihic.

1. Calculați sumele care intră și care ies din casă

Pentru o împărțire eficientă a bugetului personal este necesar să calculați care este suma de bani pe care o primiți lunar. Indiferent de unde provin banii respectivi, din salarii sau diverse tipuri de pensii, trebuie ținută o evidență a acestora.

Apoi urmează partea în care urmăriți cheltuielile pe care le faceți.

Dacă până acum nu ați urmărit cheltuielile cele mai mari, acum este timpul să le cunoașteți.

Pentru a reuși să economisiți lunar o sumă de bani, este necesar să fiți conștienți pe ce cheltuiți banii lunar.

2. Faceți o listă cu principalele necesități

Spre exemplu, mâncarea, întreținerea locuinței sau asigurarea sănătății personale pot face parte din categoria principalelor aspecte.

Pentru partea asta trebuie să rezervați cel mai mare buget personal. Această listă poate fi diferită în funcție de nevoile și preferințele de zi cu zi ale fiecăruia.

3. Urmați planul de economisire 20/50/30

Economisirea nu este un lucru care se poate face cu mare ușurință, mai ales când în ziua de astăzi există atât de multe produse pe piață pe care putem cheltui banii. De aceea, persoane specializate în acest domeniu au propus o strategie de economisire denumită 20/50/30.

Mai exact, aceasta presupune împărțirea venitului în funcție de câteva cheltuieli principale.

Din venitul care va intra în casă este indicat ca prima dată să puneți deoparte un procent de 20% într-un fond de economii.

Recomandarea este să puneți această sumă de bani din bugetul personal deoparte imediat ce ați încasat respectivele venituri și nu la finalul lunii. În acest fel veți învăța să calculați banii rămași pentru a vă fi suficienți pentru restul cheltuielilor.

Acești bani îi puteți strânge pentru satisfacerea unor plăceri personale sau pentru a vă fi mai ușor să plătiți anumite cheltuieli periodice.

În această categorie poate intra rovinieta sau asigurarea mașinii, diverse abonamente anuale, plata unor taxe și impozite, plata unui împrumut bancar.

Următorul procent care este indicat să fie luat din venituri este de 50% și este destinat către rezolvarea unor nevoi de bază.

În această categorie se încadrează plata întreținerii, a utilităților, a diferitelor datorii, achiziționarea alimentelor sau a pastilelor și asigurarea transportului. Practic, procentul de 50% ar trebui să vă asigure principalele nevoi din viața de zi cu zi.

Ultimul procent, cel de 30%, este recomandat să fie alocat pentru a vă satisface anumite pasiuni, dorințe.

Spre exemplu, puteți economisi pentru o vacanță, pentru anumite îmbunătățiri ale locuinței, pentru achiziționarea unui nou televizor și nu numai.

Nu uitați că nu numai asigurarea nevoilor de bază este importantă, ci și satisfacerea unor preferințe personale. În acest fel veți reuși să vă relaxați mai des și să aveți o viață mai liniștită.

4. Importanța economisirii

Odată cu trecerea timpului pot apărea diverse situații neprevăzute care să necesite acordarea unui anumit buget personal. Asigurarea unui confort financiar pentru a putea plăti în astfel de cazuri este esențială.

Cea mai importantă situație pentru care este necesar să aveți o anumită sumă de bani într-un fond de economii este sănătatea.

Puterea financiară de a achiziționa pastilele necesare, de a urma anumite tratamente sau de a face diverse intervenții chirurgicale este esențială pentru a vă putea bucura de o viață liniștită în continuare.

Un alt lucru important pe care este recomandat să încercați să îl acoperiți este fondul de pensii. Acesta va asigura în viitor un trai decent și cu posibilități.

Nu în ultimul rând, țineți cont de faptul că urmează o perioadă când poate veți beneficia de mai mult timp liber.

Puteți pune deoparte anumite sume de bani pentru a vă bucura de câteva vacanțe relaxante.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut