30.6 C
România
marți, 16 iulie, 2024
AcasăSănătateMenținerea sănătății pentru bărbații peste 50 de ani

Menținerea sănătății pentru bărbații peste 50 de ani

Bărbații peste 50 de ani pot fi la fel de sănătoși și activi ca băieții mai tineri. S-ar putea să fie nevoie de un efort mai mare. Dacă mâncați corect, faceți mișcare în mod regulat și vă faceți programe de sănătate de rutină vă puteți menține puternic.

Cum puteți avea un stil de viață sănătos?

Cele mai importante lucruri pentru un stil de viață sănătos după vârsta de 50 de ani sunt aceleași pentru bărbați și femei:

  • Mâncați alimente sănătoase.
  • Încercați să rămâneți la o greutate sănătoasă.
  • Dormiți zilnic de la 7 la 8 ore.
  • Fiți activ fizic.
  • Nu fumați.
  • Dacă beți alcool, nu beți mai mult de două băuturi pe zi.
  • Faceți analizele și  examinările de rutină.

Respectarea acestor orientări îi poate ajuta pe bărbați să îmbătrânească în stare bună de sănătate și să reducă riscul multor boli. Aceștia sunt mai frecvente la bărbații mai în vârstă, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul

Chiar și bărbații care nu au respectat aceste orientări până acum pot beneficia de schimbări sănătoase. Nu este niciodată prea târziu să începeți să faceți alegeri bune.

Ce este o dietă sănătoasă pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani și de ce este importantă?

O dietă sănătoasă îi poate ajuta pe bărbații cu vârsta peste 50 de ani să își reducă riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate și unele tipuri de cancer.

Fructele, legumele, cerealele integrale și produsele lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi sunt alegeri sănătoase. Carnea slabă, păsările de curte, peștele, fasolea, ouăle și nucile sunt, de asemenea, surse bune de proteine. 

Pentru sănătatea inimii și controlul greutății, este important să consumați alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol, sare și zaharuri adăugate.

Un dietetician înregistrat este cea mai bună sursă de informații despre o dietă sănătoasă la orice vârstă. 

Ce tip de activitate este benefică?

Activitatea fizică este cea mai bună modalitate pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani de a-și îmbunătăți sănătatea inimii, forța musculară, flexibilitatea și echilibrul. Activitatea fizică ajută la reducerea riscului unor boli, inclusiv a demenței.

Exercițiul aerob sau cardio face pompa inimii și folosește grupuri musculare mari. Mersul pe jos, ciclismul și înotul sunt toate exerciții aerobice. 

Antrenamentul de forță implică utilizarea greutăților pentru a construi mușchii. Antrenamentul cu gantere sau cu aparatele de greutate sunt exemple de antrenament de forță.

Experții recomandă ambele tipuri de exerciții. Bărbații care nu au fost activi trebuie să-și consulte medicul înainte de a începe un program de exerciții. La fel ar trebui să selecteze activitățile de care se bucură pentru a-și spori șansele de succes. 

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă 150 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată (mers rapid) pe săptămână și activități de întărire a mușchilor în două sau mai multe zile pe săptămână.

Cum afectează sănătatea unui bărbat după vârsta de 50 de ani  renunțarea la fumat?

Nu este niciodată prea târziu să renunțați la fumat. De îndată ce un fumător renunță, corpul începe să-l vindece daunele cauzate de fumat.

Fumătorii care renunță repede observă că pot respira mai ușor, au mai multă energie, pot pierde „tusea fumătorului” și au un simț mai bun al gustului și mirosului.

Pentru sănătatea pe termen lung, renunțarea la fumat scade riscul de accident vascular cerebral și hipertensiunea arterială. Aceste boli sunt mai frecvente la bărbații cu vârsta peste 50 de ani decât la bărbații mai tineri.

Renunțarea la fumat îi poate ajuta pe bărbații cu vârsta peste 50 de ani să se simtă mai bine. De asemenea să fie mai activi cu familia și prietenii și să se bucure de a doua jumătate a vieții lor într-o stare de sănătate mai bună.

Ce tipuri de analize medicale sunt importante?

Screeninguri-le sunt teste care caută boli în stadiile incipiente, înainte de apariția simptomelor. Ce analize ar trebui să aibă un bărbat? Cât de des depind parțial de istoricul sănătății familiei sale, istoricul sănătății personale și obiceiurile de viață.

Următoarea listă include unele dintre cele mai importante analize pentru bărbați cu vârsta peste 50 de ani, dar nu include toate proiecțiile posibile. Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să consulte un medic despre ce teste trebuie efectuate și cât de des.

Tensiunea arterială. Tensiunea arterială crescută crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte boli. Un control al tensiunii arteriale este un screening ușor, nedureros, neinvaziv, care se poate face în cabinetul medicului. Tensiunea arterială ar trebui verificată cel puțin o dată la doi ani, începând cu vârsta de 20 de ani.

Colesterol. Colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Un test de sânge este utilizat pentru a măsura nivelul colesterolului. American Heart Association vrea ca toți cei peste 20 de ani care nu au boli de inimă să facă un test de colesterol la fiecare patru până la șase ani. Este posibil ca persoanele cu boli cardiace cunoscute să aibă nevoie să li se verifice mai des nivelul de colesterol.

Cancerul de prostată. Un test simplu de sânge numit test PSA (antigen specific prostatei) poate arăta un cancer de prostată precoce. Se sugerează ca toți bărbații cu vârsta peste 50 de ani discută cu medicul lor despre efectuarea unui test PSA. La fel ar trebui să înțeleagă riscurile și beneficiile testului.

Cancerul de colon. Societatea Americană a Cancerului recomandă ca toți bărbații să fie depistați pentru cancerul de colon începând cu vârsta de 45 de ani până la vârsta de 75 de ani. Sunt disponibile mai multe tipuri de screening pentru a găsi polipi în colon care ar putea deveni cancer de colon. 

Există vreo legătură între sănătatea bărbaților peste 50 de ani și sănătatea sexuală?

Mai multe studii științifice sugerează că bolile cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă afectează capacitatea unui bărbat de a se comporta sexual. Cu cât boala este mai severă, cu atât este mai severă disfuncția erectilă. 

Bărbații cu vârsta peste 50 de ani care se confruntă cu probleme sexuale ar trebui să discute cu medicul lor pentru a afla dacă o afecțiune cauzează problemele.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut