1.8 C
România
miercuri, 19 martie, 2025
AcasăStil de viațăSexul la vârsta a treia

Sexul la vârsta a treia

Degradarea vieții sexuale până la dispariția ei definitivă este o preconcepție. În același timp este și o temere generală atunci când ne gândim la sexul la vârsta a treia.

Intimitatea și sexualitatea evoluează și suferă transformări de-a lungul vieții, cu atât mai mult la vârsta a treia. În această perioadă sexul devenind o provocare.

Un studiu recent arată că oamenii în vârstă de 80 de ani au parte de sex mai bun decât cei cu 20 de ani mai tineri.

Acesta doboară stereotipul ca sexul nu-și mai are locul în viețile oamenilor după o anumită vârstă.

Sexul la vârsta a treia, între mit și realitate

Studiile realizate au  scos la iveală că oamenii cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani prezintă mai multe dificultăți de excitare decât cei de peste 80 de ani.

Autorii cercetării spun că:

„Discuțiile în jurul sexului și oamenilor vârstnici trebuie să devină o normalitate.

În funcție de starea ta de sănătate, este nevoie să devii mai creativ.

Cheia este să cunoști limitele corpului tău. Să nu te simți criticat sau respins dacă partenerul tău nu poate face ceva din cauza limitărilor fizice.

Sexul este normal și sănătos atâta timp cât te bucuri de el, vrei să continui să o faci și încă poți.

Pozițiile sexuale depind foarte mult de flexibilitatea ta și de starea generală de sănătate. Sexul la vârsta a treia depinde și de cât de încrezător ești în corpul tău.

Femeile se pot confrunta cu uscarea vaginului, cauzată de schimbările hormonale asociate cu menopauză. De aceea, este recomandată folosirea lubrifiantului.

De cealaltă parte, bărbații pot avea probleme de erecție, care se pot soluționa cu medicamentație, cum ar fi pastilele Viagra. Însă în anumite cazuri, lipsa erecției poate fi cauzată de probleme psihologice sau emoționale, iar în acest caz se recomandă terapia psihosexuală.

Specialiștii mai avertizează că efectele anumitor medicamente pot afecta viața sexuală a persoanelor.  

„Sexualitatea pozitivă pe tot parcursul vieții este legată de nivelurile ridicate de fericire și bunăstare, indiferent de vârstă.“

Sexul nu trebuie să însemne neapărat penetrare. Există și alte interacțiuni intime pe care cuplurile le pot găsi la fel de satisfăcătoare cum ar fi mângâierile, săruturile și masajul.

Schimbările fizice pot fi un factor descurajator. Însă pot exista și anumite obstacole mentale pe care cuplurile după o anumită vârstă trebuie să le depășească. 

Beneficiile unei vieți sexuale active la vârsta a treia

Nevoia de intimitate este prezentă la orice vârstă. Știm că după 60 de ani activitatea sexuală nu poate să fie ca în trecut. Ea aduce beneficii de care toți trebuie să fim conștienți.

  • În timpul orgasmului sunt eliberate în creier endorfine și serotonină, hormonul fericirii, care înlătură anxietatea și îmbunătățește semnificativ  starea de bine, indiferent de vârstă
  • În cazul bărbaților, actul sexual stimulează producția de hormon de creștere și testosteron, care au un efect benefic în întărirea mușchilor și al oaselor
  • Activitatea sexuală este o componentă importantă a unei vieți împlinite, care ajută inclusiv la menținerea unei stime de sine foarte ridicate
  • Ajută la menținerea și întărirea relației de cuplu
  • Este o formă de a face exerciții fizice în care sunt implicate mai multe grupe musculare

Avantajele vieții sexuale la vârsta a treia

Deși poate părea surprinzător, activitatea sexuală la vârsta a treia poate avea avantaje suplimentare față de cea din tinerețe:

  • vârstnicii sunt mult mai siguri pe ei, căci își cunosc corpul îndeajuns de bine și știu ce le face plăcere, de aceea nu mai cad în plasa prejudecăților legate de acest subiect, ca în tinerețe
  • sunt mai puțin stresați de evenimente importante sau de decizii care trebuie luate pe plan personal sau profesional, cel mai probabil pensionarea se apropie, iar viața personală este oarecum așezată
  • este perioada când copiii au plecat la casele lor întemeindu-și familii, de aceea au parte de mai multă intimitate și spațiu pentru a se desfășura, fără a trebui să fie precauți
  • la această vârstă femeile nu mai trebuie să-și facă griji în privința unei sarcini, însă în cazul unor parteneri noi este indicată protecția, pentru a evita bolile cu transmitere sexuală

Ca și concluzie nu trebuie neapărat să ai relații intime complete pentru a te bucura de o viață sexuală activă. Beneficiile sexului asupra sănătății sunt multiple, dar poți să ai parte de multe din acestea și fără sex prin penetrare. Sexul reduce stresul, reprezintă un exercițiu fizic și sporește starea de bine.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut