4.6 C
România
sâmbătă, 1 aprilie, 2023
AcasăSănătateGlicemia peste 50 de ani

Glicemia peste 50 de ani

Odată cu trecerea anilor, populația trebuie să înțeleagă că apar și afecțiunile chiar dacă acestea sunt nevăzute și nu dau semne vizibile de durere. Una dintre aceste afecțiuni deosebit de grave cu care se confruntă în principal persoanele în vârstă este glicemia peste 50 de ani. Acesta este numit și diabetul zaharat deoarece ne arată indicele glicemic al zahărului din sânge.

Statistici despre glicemia peste 50 de ani

Statisticile referitoare la diabetul zaharat sunt de-a dreptul șocante. Aproximativ 17% din populația României suferă de această afecțiune. Iar conform datelor OMS, în fiecare an mor 2 milioane de oameni în lume din cauza diabetului zaharat sau a complicațiilor acestuia. Totodată, există doar câteva clinici, în care diabeticii pot primi ajutor calificat.

În România, conform unor statistici autorizate, mor din cauza diabetului zaharat între 125 și 230 de mii de oameni.

Simptome

Simptomele, cum ar fi

  • amețeala,
  • oboseala,
  • nevoia să consumaţi mai multă apă,
  • sentimentul că gura se usucă foarte des,
  • durere de cap,
  • stare de greață

poate fi cauza unui diabet și o alarmă pentru dumneavoastră pentru a merge la medicul de familie care va îndruma să faceți analize medicale de sânge.

Apoi tot acesta va verifica valorile sângelui comparative cu limitele normale. Iar dacă acestea depășesc pragul cel mai ridicat, va recomanda să fiți consultat de medicul diabetolog. Medicul în funcție de valorile glicemiei în sânge va da un plan alimentar adecvat compus din alimente sărace în zaharuri și limitarea cantităților consumate. Dacă va fi necesar, medicul diabetolog va prescrie și alte investigații.

Complicațiile diabetului zaharat

În lipsa unui suport calitativ al organismului, diabetul duce la diferite tipuri de complicații. Poate fi vorba despre probleme cu diverse organe sau anumite complicații legate de diabet.

Complicații:

  • cangrena diabetică,
  • nefropatie,
  • retinopatie,
  • ulcere trofice,
  • hipoglicemie,
  • cetoacidoza.

De asemenea, diabetul poate duce și la dezvoltarea de tumori canceroase, atacuri cerebrale soldate cu pareze sau deces, boli cardiovasculare.

În toate cazurile concluzia este una singură – diabeticul ori moare, chinuit de boală, ori se transformă într-un invalid, incapabil să se descurce fără ajutor clinic. Aceasta este soarta a peste 200 de mii de diabetici din România.

Nu se poate preveni la cine și cum va apărea această complicație. Acesta generează mai multe afecțiuni la nivelul organismului uman. Se poate doar afirma cu siguranță că diabetul zaharat poate afecta pe fiecare om în parte.

Te-ar putea interesa: Menţinerea sănătăţii după vârsta de 50 de ani

Vindecarea diabetului

În zilele noastre avem diverse metode pentru a vindeca diabetul. Însă marea parte din ele încearcă să ușureze simptomele, nu să trateze boala în sine.

În România există programe specializate în luptă cu diabetul zaharat. În clinici sunt medici endocrinologi și diabetologi calificați care să ne ofere ajutorul de specialitate.

Trebuie urmat un plan medical corect dat spre a fi administrat, din partea medicilor specialist iar la acțiunea medicamentelor, acestea fiind remedii de bifazice. Aceștia asigură pătrunderea în sânge a unui întreg complex de substanțe active. Aceste medicamente au menirea de a  stimula sistemul hormonal și imunitar, acționând ca un catalizator.

Drept urmare, organismul începe să producă singur insulină și pancreasul obligat să înceapă să lucreze. În continuare trebuie  controlată situația periodic și, în caz de recidivă, să se repete tratamentul.

Controale periodice medicale

Educația noastră constă în faptul că fiecare trebuie să își rezolve singur problemele medicale dar sub observația medicului specialist. Nu trebuie să amânați tratarea bolii. În orice moment diabetul poate da naștere unor procese mortale în organismul dumneavoastră – de la gangrene la tumori canceroase. Este ca și când trăiești permanent cu amenințarea unei ghilotine, care poate să cadă în orice moment și să-ți taie capul.

Conform statisticilor diabeticii trăiesc în medie cu 23 de ani mai puțin decât persoanele sănătoase sau care au afecțiuni mult mai ușoare, tratate corespunzător și la timp.

Un tratament medical și un control riguros la medicul specialist mai ales după vârsta de 50 de ani va permite să eliminați această boală a sângelui. În așa fel puteți să adăugați acești aproximativ 23 de ani la speranța de viață.

Nu trebuie să vă neglijați sănătatea la orice vârstă dar cu cât mai adăugați un an după împlinirea frumoasei vârste de 50 de ani este necesar să acordați o atenție desăvârșită şi să aveți o grijă deosebită la sănătatea dumneavoastră.

Concluzie

Nu așteptați apariția simptomelor diabetului și mergeți permanent la medic pentru că un control de rutină vă poate salva viața!

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut