15.4 C
România
marți, 18 iunie, 2024
AcasăSănătateAveți ochii obosiți de la calculator?

Aveți ochii obosiți de la calculator?

În ultima perioadă tot mai mulți lucrăm de acasă, folosim calculatorul la întâlniri și chiar la socializare. Așadar mulți ne confruntăm cu ochii obosiți de la calculator, așa-numitul oboseală digitală.

Vina pentru ochii Dvs. obosiți și plin de somn este lipsa clipirii când vă uitați la ecrane.

Când stați în fața computerului, vă concentrați iar frecvența Dvs. de clipire scade. În circumstanțe normale, clipim de aproximativ 15 ori pe minut, dar clipim numai jumătate din aceasta până la o treime atunci când utilizăm dispozitive digitale. Iar asta este obositor pentru ochi.

Pentru ameliorarea acestei oboseli puteți urmări pașii de mai jos:

Aplicați regula 20/20/20

Puteți evita oboseala digitală a ochilor doar oferindu-vă ochilor o pauză la intervale regulate. La fiecare 20 de minute ar trebui să vă uitați la ceva la aproximativ 20 de metri distanță timp de 20 de secunde. Poate fi greu să vă amintiți să faceți asta. Dar chiar dacă luați o pauză o dată sau de două ori pe oră, vă poate ajuta.

Lubrifiați-vă ochii

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de lacrimi scade și crește riscul de uscăciune a ochilor. A clipi mai rar în timp ce vă aflați în fața calculatorului agravează problema, spune Timothy G. Murray, MD, președinte al Societății Americane de Specialiști în Retină. Pe măsură ce corneea devine mai puțin lubrifiată, lucrurile devin încețoșate, ochii Dvs. se simt zdrobiți. Puteți evita acest lucru folosind picături de ochi cu lacrimi artificiale pentru a vă lubrifia ochii.

Dacă aveți nevoie să utilizați picături de mai mult de patru ori pe zi, se recomandă să cumpărați picături fără conservanți, deoarece mulți oameni consideră că conservanții le pot irita ochii.

Te-ar putea interesa: Top 9 lucruri de făcut înainte de pensionare

Măriți dimensiunea fontului

O altă cauză de bază a oboselii ochilor legate de computer este că ochii tăi lucrează din greu pentru a se concentra asupra cuvintelor sau imaginilor la o distanță oarecum ciudată. Ecranul unui computer este mai departe decât a ține o carte și mai aproape decât a fi televizorul. Puteți cumpăra ochelari de computer pentru distanța exactă de care aveți nevoie.

Problema cu această abordare este că majoritatea oamenilor folosesc laptopuri, tablete și/sau monitoare auxiliare, așa că distanțele față de ecranele lor variază. Cea mai ușoară soluție în astfel de cazuri este să măriți pur și simplu dimensiunea fontului la o dimensiune confortabilă de citire pe toate ecranele Dvs.

Reglați contrastul

De asemenea, creșterea contrastului de pe monitoarele Dvs. vă poate elimina efortul de pe ochi. Mai mult contrast este întotdeauna bun, mai ales pentru adulții în vârstă. Pe măsură ce ne maturizăm, cu toții începem să dezvoltăm cataractă – o îngălbenire sau întunecare a cristalinului ochiului. Contrastul ajută lumina să treacă prin acel filtru galben, așa că vederea va fi mai grea. În așa fel ochii devin obosiți de la calculator.

Reduceți strălucirea 

Prea multă strălucire – lumină care este mai strălucitoare decât o pot suporta în mod confortabil – de pe ecrane poate duce, de asemenea, la oboseala ochilor. Un filtru de ecran mat poate ajuta la reducerea strălucirii și ușurează timpul petrecut la computer pentru ochi.

Cumpărați un monitor mai bun 

În cele din urmă, un nou monitor poate face minuni pentru ochii obosiți, mai ales dacă vă uitați la un mic ecran de laptop toată ziua. Puteți cumpăra ecrane mari, de înaltă rezoluție, care permit o vizualizare foarte ușoară. Cu cât rezoluția pixelilor este mai mare, cu atât textul și imaginile arată mai clare și cu atât ochilor Dvs. se concentrează mai ușor. Multe monitoare auxiliare la prețuri accesibile sunt acum disponibile în rezoluție 4K (considerată ultra-înaltă definiție).

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut