15.4 C
România
marți, 18 iunie, 2024
AcasăFinanțe7 sfaturi despre cum să achitați datoriile la pensionare

7 sfaturi despre cum să achitați datoriile la pensionare

Multe persoane în vârstă se confruntă cu provocări financiare complexe sau se întreabă cum să achite datoriile la pensionare.

Cum ajungem la aceste probleme financiare? Există mai multe posibilități. Majoritatea persoanelor în vârstă nu provin din bogăție, așa că au o dorință puternică de a le oferi copiilor oportunitățile pe care și le-ar fi dorit când erau mai mici.

În plus, mulți dintre părinți încă își susțin copiii mai mari. Sau poate că au pierdut bani în urma tunurilor financiare sau pur și simplu nu s-au așezat niciodată. Oricare ar fi cauza, singura modalitate de a face față acestei realități este de a construi un plan.

Deși îi sfătuim pe bătrâni să își achite datoriile înainte de pensionare, pentru mulți oameni acest lucru nu este realist. Și, în același timp, plata datoriilor în timp ce vă aflați în pensie poate fi extrem de dificilă, datorită venitului fix.

Iată câteva sfaturi pentru a ieși din datorii și a gestiona provocările financiare într-un mod pozitiv:

1. Calculați-vă datoriile

Începeți prin a înțelege clar datoriile pe care le aveți. Examinați toate conturile și adăugați orice sold pentru a calcula datoria totală. Aceasta ar putea include:

  • Credit ipotecar
  • Împrumut auto
  • Împrumuturi personale
  • Împrumuturi de capital propriu sau linii de credit
  • Carduri de credit

Plătiți mai întâi datoria cu cea mai mare dobândă. De exemplu, dacă aveți un sold al cardului de credit cu o dobândă anuală de 18% și un împrumut auto cu o dobândă de 9%, achitarea cardului de credit ar trebui să fie prioritatea Dvs. În acest fel, puteți economisi mai mulți bani pe care îi veți plăti pentru datoriile dumneavoastră.

2. Nu vă panicați – evaluați situația cu calm

Respirați adânc și evaluați-vă situația financiară. Notați toți banii pe care îi datorați și fiți sinceri cu voi înșivă. Întrebați-vă „ce este cel mai rău care se poate întâmpla” (indiciu: de obicei nu este atât de rău pe cât vă temeți).

Cel mai bun mod de a face față datoriei este să abordați situația cu calm și fără panică. 

Nu vă lăsați tentați de împrumuturile rapide, cu dobânzi mari.

Faceți numai lucruri care vor avea un impact pozitiv asupra situației Dvs. financiare. Mișcările financiare făcute sub constrângere nu sunt deloc ideale.

3. Creați-vă un buget

Veniturile și cheltuielile Dvs. se pot modifica semnificativ la pensionare. Crearea unui buget pentru pensionare vă poate ajuta să vă gestionați mai bine banii odată ce nu mai aduceți acasă un salariu.

Pentru a face un buget, adăugați toate sursele de venit ale lunii. Apoi scadeți cheltuielile fixe lunare – lucruri pe care trebuie să le plătiți în fiecare lună, cum ar fi o ipotecă, primele de asigurare sau o plată cu mașina. În cele din urmă, estimați cheltuielile Dvs. discreționare – cheltuieli care variază în fiecare lună, cum ar fi alimente sau mese.

Apoi, căutați oportunități pentru a reduce cheltuielile, astfel încât să puteți plăti datoria mai repede. Luarea de măsuri pentru reducerea cheltuielilor în categoriile bugetului vă oferă mai mulți bani de plătit pentru achitarea datoriei.

4. Discutați cu familia Dvs. pentru a rezolva împreună problemele financiare

Dacă datoria Dvs. este rezultatul ajutorării unui membru al familiei, discutați cu acesta. Fiți sincer cu privire la situația Dvs., oricât de jenat vă face să vă simțiți. Este mai bine pentru toată lumea pe termen lung dacă abordați acest proces în mod onest.

A ajuta un copil mare să obțină o ipotecă, să cumpere o mașină sau să investească într-o afacere este un lucru foarte pozitiv de făcut, dar numai dacă vă permiteți. 

Dacă nu le spuneți celor dragi că dorința Dvs. de a-i ajuta vă face bătăi de cap, s-ar putea să nu știe că este o cauză de stres. A fi sincer este cea mai bună politică – vă va ajuta să evitați să agravați o situație financiară proastă și vă va împuternici relațiile personale.

5. Discutați cu creditorii Dvs. pentru a găsi soluții reciproc avantajoase

Creditorii își doresc banii. Puteți fi siguri că vor clarifica acest lucru la începutul fiecărei conversații. Cu toate acestea, dacă le sunați mai întâi și pur și simplu spuneți: „Nu-mi permit să plătesc această factură, deci, ce soluție putem găsi împreună?” obțineți adesea un răspuns foarte diferit.

Aflați cum să negociați cu creditorii, deoarece aceștia oferă adesea programe speciale de plată. De multe ori, puteți negocia chiar și reducerea sumei dacă datoria este excesivă.

E bine să luați legătura cu un reprezentant – este posibil ca aceștia să se fi confruntat cu situații similare înainte, lucrând cu alți clienți, astfel încât poate să vă înțeleagă. Fiți calm și constructiv. Spuneți că nu încercați să evitați plata și că vă asumați responsabilitatea pentru situație. Aveți nevoie doar de puțin timp suplimentar pentru a plăti datoria.

6. Consolidați datoria cu un împrumut personal

Dacă aveți de plătit mai multe datorii, puteți economisi dobânzi prin consolidarea acestora într-un singur împrumut personal. Împrumuturile personale percep, în general, rate mai mici ale dobânzii decât cardurile de credit, ceea ce le face o modalitate bună de a achita datoria cardului de credit cu dobândă mare.

Cu un împrumut personal, împrumutați o sumă forfetară și efectuați plăți lunare fixe în timp, până la achitarea datoriei. Spre deosebire de împrumuturile garantate, cum ar fi creditele ipotecare și auto, împrumuturile personale nu necesită în general garanții, astfel încât activele Dvs. nu sunt expuse riscului. 

Căutați un credit de nevoi personale cu niște condiții mai favorabile. 

7. Căutați modalități de a câștiga bani în plus

Desigur, reducerea costurilor este doar o parte a soluției pentru a ieși din datorii. Procesul va merge mult mai repede dacă veți putea crește venitul, în timp ce vă reduceți costurile. Găsirea unui loc de muncă după 50-60 de ani poate fi o provocare, dar există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a prelua controlul situației. 

Înfruntarea provocărilor financiare în acești ani poate fi o perspectivă înfricoșătoare, dar nu sunteți singur. Dacă sunteți înconjurați de oameni pozitivi și abordați situația calm și sincer, veți avea o viață fără datorii în cel mai scurt timp.

Te-ar putea interesa: Top 9 lucruri de făcut înainte de pensionare

Concluzie

Când aveți un venit fix la pensionare, aveți grijă să nu adăugați mai multe datorii. Acest lucru este valabil mai ales în cazul datoriilor cu dobândă mare, cum ar fi datoria pe cardul de credit. 

Plătiți datoriile pentru pacea sufletească. Este important să vă simțiți cât mai sigur posibil. Sperăm că ați pus deja câțiva bani deoparte pentru situații de urgență absolute. Chiar 100 de lei puși într-un sertar este important, astfel încât să puteți cumpăra mâncare.

A deține controlul vă va ajuta să vă simțiți mai încrezători în găsirea unui loc de muncă și soluționarea acelor datorii. Gestionarea finanțelor într-un mod pozitiv duce la libertate.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut