6.4 C
România
luni, 18 octombrie, 2021
AcasăSănătateMalnutriția după 60 de ani - cauze și simptome

Malnutriția după 60 de ani – cauze și simptome

Malnutriția este mai frecventă la adulții cu vârsta peste 65 de ani. Aceasta este o problemă gravă, deoarece malnutriția poate fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

A îmbătrâni înseamnă că acum aveți nevoi nutriționale speciale. De exemplu, este posibil să fiți mai puțin activ din punct de vedere fizic sau să aveți mai puțin interes față de alimente decât înainte. Aceste schimbări pot apărea treptat încât este posibil să nu le observați în timp ce se întâmplă. 

Modificările pot rezulta din boli sau accidente, cauze genetice sau factori sociali, psihologici și economici.

Din cauza acestor schimbări, poate fi necesar să schimbați modul în care mâncați. Dacă nu luați în considerare noile Dvs. nevoi atunci când mâncați, este posibil să aveți un risc de malnutriție (dezechilibru nutrienți).

Ce este malnutriția?

Malnutriția este legat de rate mai mari de deces, de șederi mai lungi în spital și de mai multe dizabilități și complicații medicale. De asemenea, malnutriția crește riscul de infecții, anemie, probleme ale pielii, slăbiciune, oboseală și dezechilibre electrolitice din sânge. 

Din păcate, malnutriția nu este adesea identificată. Chiar și profesioniștii din domeniul sănătății pot să nu observe că pacienții lor sunt subnutriți.

Cele mai frecvente tipuri de malnutriție la persoanele în vârstă

Malnutriția se referă atât la „subnutriția”, cât și la „supranutriția”.

  • Subnutriția apare atunci când nu mâncați suficientă mâncare. Acest lucru poate duce la pierderea nedorită a greutății și, în cele din urmă, la multe probleme semnificative de sănătate. Persoanele care suferă de boli severe pot prezenta pierderi extreme de greutate. Acest lucru este cel mai probabil să apară la pacienții vârstnici cu boli grave, cum ar fi HIV / SIDA, artrita reumatoidă, insuficiență cardiacă, cancer sau insuficiență de organ (inclusiv stadiul final al ficatului, rinichilor sau bolilor pulmonare).
  • Hrana excesivă poate apărea atunci când deveniți mai puțin activ din punct de vedere fizic odată cu înaintarea în vârstă, dar continuați să mâncați la fel ca atunci când erați mai tânăr. Acest lucru vă poate ajuta să deveniți supraponderal sau obez. Purtarea în greutate suplimentară este un factor de risc pentru multe boli grave, în special bolile cardiovasculare, artrita și diabetul

Cât de frecventă este malnutriția la adulții în vârstă?

Multe persoane cu vârsta peste 65 de ani sunt fie sub-hrănite, fie supra-hrănite. Dintre persoanele în vârstă care locuiesc în propriile case, aproximativ 1 din 10 trăiesc cu subnutriție. Mulți adulți în vârstă raportează că omite cel puțin o masă pe zi. 

Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani care devin spitalizate, riscul lor de a fi subnutriți poate crește până la 60%. Până la 85% dintre persoanele care trăiesc în instituții de îngrijire pe termen lung experimentează subnutriția într-o anumită formă.  

Pe de altă parte, până la o treime din persoanele cu vârsta peste 65 de ani suferă de supraalimentare. Adică mănâncă prea mult. Rezultatul este o rată ridicată de supraponderalitate și obezitate pentru persoanele din această grupă de vârstă.

Cauze

Cercetătorii au identificat o serie de factori de risc care vă pot crește șansa de a deveni subnutriți pe măsură ce îmbătrâniți. Acestea includ factori fizici, sociali și medicali. 

Factori de risc fizic

  • Pierderea generală a poftei de mâncare
  • Dinți răi sau probleme de mestecat
  • Probleme cu înghițirea, provocarea sufocării sau mâncarea „în mod greșit”
  • Un sentiment de a fi plin prea devreme
  • Probleme de dexteritate, cum ar fi artrita severă care poate face dificilă ținerea ustensilelor sau hrănirea
  • Probleme senzoriale, cum ar fi modificări ale gustului, mirosului și vederii
  • Reducerea generală a capacității de a digera și de a absorbi multe alimente (deoarece persoanele în vârstă produc mai puțini acizi din stomac și enzime digestive)
  • Dificultăți de mobilitate sau de transport care fac ca cumpărăturile de alimente să fie o provocare prea mare

Factori de risc social

  • A locui singură (în special pentru bărbații în vârstă)
  • A sta într-un spital, un azil de bătrâni sau un centru de reabilitare
  • Probleme financiare (de exemplu, nevoia de a alege între achiziționarea de alimente și plata pentru alte cheltuieli necesare, cum ar fi medicamentele, facturile de încălzire sau chiria / ipoteca)
  • Educație limitată despre alimentația sănătoasă
  • Tradiții culturale sau religioase, alergii sau intoleranțe alimentare care pot limita opțiunile alimentare

Factori de risc medical

  • Operație recentă sau internare în spital
  • Abuzul de alcool sau substanțe
  • Insuficiență cognitivă (demență de orice fel, cum ar fi boala Alzheimer)
  • Depresie
  • Dureri cronice sau acute
  • Medicamente care scad apetitul, previn absorbția nutrienților sau supără digestia (cauzând constipație sau alte probleme intestinale)
  • Condiții medicale care impun oamenilor să-și limiteze aportul de sare, grăsimi, proteine ​​sau zahăr, ceea ce face ca alimentele să fie fără gust

Simptome

Două semne evidente de malnutriție sunt creșterea sau scăderea poftei de mâncare și a greutății.

Unele semne de avertizare mai puțin evidente includ:

  • Păr uscat
  • Ochi uscați
  • Confuzie
  • Pierderea senzației
  • Slăbiciune fizică
  • Vindecarea lentă a rănilor
  • Probleme cu gura sau dinții

Semnele de deshidratare (aport inadecvat de lichide) includ:

  • Scăderea urinării
  • Confuzie
  • Constipație
  • Membrane mucoase uscate (de exemplu, gura uscată)

Cercetătorii spun că persoanele care își lasă în mod regulat mai mult de un sfert din mâncare pe farfurie la sfârșitul mesei prezintă un risc ridicat de a fi subnutriți.

Te-ar putea interesa: Menţinerea sănătăţii după vârsta de 50 de ani

Diagnostic și teste

S-ar putea să vă faceți griji dacă nu mâncați corect, sau persoana de care aveți grijă. Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu un reprezentant al serviciilor medicale. În plus față de excluderea depresiei sau demenței, personalul medical ar trebui să vă evalueze starea nutrițională făcând următoarele lucruri:

  • Oferindu-vă un examen fizic.
  • Discuții despre dieta și obiceiurile alimentare respectiv dacă au existat modificări. 
  • Verificarea indicelui de greutate sau de masă corporală.
  • Revizuirea medicamentelor Dvs. (remedii eliberate pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală). Multe medicamente afectează apetitul, digestia (inclusiv constipația) și absorbția nutrienților. Multe medicamente pot interfera, de asemenea, cu gustul și mirosul.
  • Efectuarea analizelor de sânge.
  • Întrebări despre rutina zilnică, memorie și starea Dvs. de spirit

Greutatea și indicele de masă corporală (IMC)

Este posibil să aveți risc de malnutriție dacă ați pierdut neintenționat 10 kilograme sau mai mult sau dacă ați pierdut 10% din greutatea corporală, în ultimele șase luni. Un indice de masă corporală (IMC)  mai mic de 18,5 kg/m 2 poate însemna că sunteți subponderal. Un IMC mai mic de 17 poate însemna că aveți subnutriție. Această pierdere din masa corporală este asociată cu vindecarea slabă a rănilor, infecții, răni de presiune și capacitate funcțională mai mică.

Între timp, un IMC de 30 sau mai mult înseamnă că sunteți obez. Calitatea slabă a dietei și lipsa de vitamine și minerale sunt relativ frecvente în rândul adulților în vârstă obezi, în special în cazul femeilor care trăiesc singure. 

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut