Uleiul de măsline, care se obține prin presarea măslinelor vine în multe forme diferite și are multe utilizări.
Cei mai mulți dintre noi avem o sticlă de ulei de măsline așezată în dulapurile noastre – perfectă pentru a fi folosită într-un dressing pentru salate. Probabil că majoritatea oamenilor nu s-au gândit să-l folosească pentru altceva decât să-și îmbunătățească cina. Însă oamenii caută din ce în ce mai mult și pentru beneficiile sale ca hidratant facial.
Un studiu a constatat că atunci când cercetătorii au aplicat ulei de măsline pe pielea șoarecilor expuși razelor ultraviolete, acesta a funcționat pentru combaterea celulelor care cauzează cancerul. Ratele tumorilor au fost semnificativ mai mici la șoarecii cărora li s-a aplicat acest tip de ulei pe piele.
Beneficiile uleiului de măsline pentru piele
Este bogat în vitamine
Uleiul de măsline are unele beneficii raportate pentru piele. Potrivit Consiliului internațional de măsline, are multe vitamine, inclusiv A, D și K, precum și vitamina E.
Acești nutrienți vă îmbunătățesc sănătatea generală, inclusiv tractul digestiv, și ajută la prevenirea constipației.
Uleiul de măsline conține vitamina E, care îmbunătățește sănătatea pielii tratând inflamația, acneea și protejând pielea de afecțiuni grave precum psoriazisul și cancerul de piele.
Are proprietăți antioxidante
Uleiul de măsline este, de asemenea, un antioxidant, deci ar putea ajuta la prevenirea sau inversarea daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete cauzatoare de cancer.
Acest ulei conține o cantitate bună de vitamina E, un antioxidant care protejează pielea de diverși factori externi, cum ar fi razele solare dure sau vântul. Textura ușoară a uleiului de măsline îl face o cremă hidratantă perfectă, lipicioasă, care rămâne mult timp și se potrivește tuturor tipurilor de piele.
Hidratează și combate bacteriile
Dacă sunteți predispus la acnee, utilizați un săpun făcut cu ulei de măsline. Reduceți acneea prin eliminarea bacteriilor care cauzează acneea. Uleiul de măsline este, de asemenea, cunoscut pentru hidratarea pielii.
Când vine vorba de frumusețe, majoritatea dintre noi jurăm pe ingrediente naturale. Tot ce ne dorim este o piele strălucitoare. Indiferent câte creme există pe raft, pentru o soluție rapidă, întotdeauna întindem mâna pentru o pulpă de fructe sau un extract de suc de legume.
Te-ar putea interesa: 10 ierburi medicinale pentru a vă ajuta să învingeți căldura
Cum puteți folosi uleiul de măsline pe față?
Uleiul de măsline este adesea folosit ca ingredient în produsele de spălare a feței. Există produse cosmetice care au în baza lor acest tip de ulei. Poate fi găsit și în unele săpunuri și loțiuni.
Este posibil să utilizați ulei de măsline ca un produs hidratant fără ingrediente adăugate, aplicându-l direct pe piele. De acolo, puteți șterge orice exces de ulei cu un prosop sau o cârpă. Poate fi util în special să folosiți ulei de măsline ca hidratant după ce ați fost expus la soare sau ați suferit o arsură solară.
Riscuri și avertismente
În timp ce uleiul de măsline ar putea fi benefic în anumite privințe, alte studii au sugerat că, dacă aveți pielea sensibilă, în special pielea grasă sau o afecțiune a pielii, cum ar fi dermatita, este posibil ca acesta să nu fie cea mai bună alegere.
Conform unui studiu uleiul de măsline a înrăutățit anumite afecțiuni ale pielii pentru adulți și s-a recomandat părinților să evite utilizarea acestuia la sugari. Dacă aveți pielea sensibilă, faceți un test de alergie înainte de a-l aplica pe față. Puneți un centimetru de ulei de măsline pe antebraț pe care intenționați să o utilizați. Dacă nu observați nicio reacție în 24 până la 48 de ore, ar trebui să fie sigur.
Un alt studiu a arătat că utilizarea uleiurilor naturale la sugari ar putea contribui la dezvoltarea de eczeme. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți antecedente familiale de eczeme.
Uleiul de măsline este un ulei greu și nu se absoarbe ușor în piele. Ștergeți excesul de ulei pentru a preveni înfundarea porilor sau prinderea bacteriilor. Alegeți un produs de înaltă calitate care nu conține aditivi sau substanțe chimice.
Te-ar putea interesa: Rețete homemade pentru îngrijirea pielii
Concluzie
Dacă doriți să utilizați uleiul de măsline pe față, amintiți-vă că calitatea contează. Aveți grijă la amestecurile de uleiuri, spre deosebire de uleiul pur.
Uleiul de măsline poate fi distrus în timpul transportului dacă este expus la căldură excesivă, lumină sau oxigen. Calitatea acestuia poate fi afectată dacă în producția sa se folosesc măsline deteriorate sau prea coapte. La fel dacă uleiul este depozitat necorespunzător.
Căutați o etichetă cu o certificare de la Consiliul Internațional de măsline pentru sticla de ulei de măsline. Și atunci când utilizați ulei de măsline pe față, asigurați-vă că testați mai întâi reacția la uleiul pe o mică parte a pielii.