Drumețiile sunt pentru mulți dintre locuitorii orașelor mari acele clipe de relaxare maximă, alții le văd ca pe o metodă de a se menține în formă. Însă sunt și oameni care au făcut din astfel de excursii un mod de viață. Sezonul rece nu trebuie să fie un motiv pentru a renunța la activitatea preferată.
Vremea imprevizibilă poate impune adoptarea unor măsuri speciale pentru ca drumeția de la sfârșit de săptămână să fie un adevărat succes.
Pentru a vă bucura de o ieșire reconfortantă fără surprize neplăcute este important să țineți seama de câteva aspecte: echipament și accesorii adecvate, gustări și apă, cunoștințe elementare de comportament în situații neprevăzute.
1. Echipament, haine și accesorii adecvate drumețiilor în sezonul rece
Pentru a face față vremii imprevizibile și temperaturilor scăzute este foarte important să fiți corect echipat și îmbrăcat. Este bine să adoptați o ținută confortabilă, care să asigure necesarul termic pentru temperaturi extreme.
Hainele de drumeție trebuie purtate în straturi, asemeni frunzelor de varză. Scopul straturilor este de a menține temperatura optimă și de a vă bucura de mișcare fără a transpira. Articolele vestimentare pot fi adăugate sau eliminate, treptat în funcție de condițiile meteo și necesități.
Primul strat de haine trebuie să dețină calități termoizolante excelente, astfel că senzația de frig să fie atenuată și la temperaturi negative extreme. Ultimele articole ce completează echipamentul trebuie să fie speciale, să fie impermeabile și să nu permită vântului să afecteze trupul. Aceste detalii pot fi salvatoare, în situațiile în care se pornesc furtuni neașteptate.
Iată câteva trucuri pentru a alege articolele vestimentare potrivite pentru drumeții de iarnă:
Spuneți NU hainelor din bumbac!
Trebuie menționat că bumbacul nu este o fibră potrivită pentru drumeții, pentru că se umezesc ușor și se usucă greu. iar acest fenomen nu face decât să vă facă să vă simțiți ud și mizerabil. Echipamentele sintetice și cele confecționate din lână sunt mai potrivite pentru sezonul rece. De altfel hainele realizate din aceste fibre ar trebuie să constituie primul strat, cel care intră în contact direct cu pielea.
Acoperiți cu atenție toată pielea!
Trebuie să acordați o atenție sporită tuturor extremităților și zonelor care pierd căldura. Corect echipat vă puteți bucura de o drumeție reconfortantă chiar și la temperaturi de -10 grade celsius. Nu uitați de accesoriile vestimentare speciale pentru mâini, cap, obraji, gât, urechi.
Pentru mâini puteți folosi mănuși impermeabile cu strat consistent de materiale termoizolant. Acestea sunt extrem de eficiente la orice temperatură. Pentru zona gâtului puteți alege echipamentele călduroase speciale confecționate din lână. Urechile și capul trebuie neapărat acoperite cu căciulă călduroasă.
Aveți grijă la picioare!
Acesta simt cel mai rapid senzația de frig, în special dacă traseul pe care alegeți să îl parcurgeți este presărat cu strat consistent de zăpadă. Este important ca încălțămintea să fie potrivită, nici prea mică nici prea mare, să fie impermeabilă și dă dețină strat generos de material termoizolant.
Nu trebuie să uitați de șosete!
Alegeți acele perechi lungi care protejează gambele până în zona genunchilor.
Evitați hainele strâmte, aceste nu fac decât să împiedice distribuirea eficientă a sângelui și automat împiedică oxigenarea corectă a organismului. Aveți grijă ca întregul echipament să se potrivească perfect.
Pentru situații neprevăzute este bine să luați măsuri speciale, deci adăugați în rucsac o mască care vă proteja ochii și obrajii în condiții de vânt și ninsoare puternică. Puteți alege și o pereche de ochelari de soare. Aceștia sunt eficienți, când ajungeți pe platou montan și soarele strălucește puternic. Razele reflectate de zăpadă pot fi orbitoare.
Alături de accesoriile vestimentare introduceți în rucsac o lanternă, aceasta este esențială când plecați iarna în drumeție, întrucât ziua este scurtă, iar furtunile de zăpadă se pot forma din senin. Lanterna vă poate salva în situații deosebite.
Dacă alegeți să vă bucurați de o ieșire mai lungă, în timpul sezonului rece luați în calcul elementele de comunicare. Este bine să achiziționezi un telefon special, care vine cu baterie foarte rezistentă și sistem GPS de ghidare activ. Aceste dispozitive sunt mai durabile în condiții de temperaturi extreme, față de telefoanele inteligente clasice.
Te-ar putea interesa: Trusa de medicamente și prim ajutor în drumețiile montane
2. Alegeți hrana corespunzătoare pentru drumeții și nu uitați de apă
Până acum am stabilit care sunt elementele vestimentare care transformă o ieșire în natură într-o drumeție reușită în sezonul rece. Este important să trecem în revistă și câteva detalii cu privire la apă și mâncare.
Pentru a vă bucura de mișcarea pe care o presupune o astfel de ieșire, organismul are nevoie de combustibil, adică de apă și mâncare. De aceea este important să luați cu Dvs. și aceste resurse. Țineți seama, când afară este rece, nu sunteți tentat să consumați alimente și apă, însă nu trebuie să uitați că acestea vă dau energia necesară.
Este important ca pe durata drumeției să luați gustări simple (sandvișuri sau snack-uri formate din bucăți de carne uscată, cereale integrale, batoane proteice) și să beți cantități suficiente de apă.
Dacă afară este foarte rece este esențial să nu lăsați apa să înghețe, o puteți ține în termos, în apropierea corpului sau puteți mișca periodic termosul. Mișcările repetate previn formarea pojghițelor de gheață. Puteți introduce în termos băuturi calde, sau apă caldă, în acest fel veți putea consuma lichide călduțe pentru o perioadă mai lungă de timp.
Te-ar putea interesa: Cum să vă bucurați de călătorii după vârsta de 50 de ani
3. Amintiți-vă cunoștințele elementare de supraviețuire
Vremea poate fi capricioasă și foarte schimbătoare și vă poate lua prin surprindere. Deci este important să vă amintiți câteva aspecte elementare care vă pot face drumeția plăcută. Țineți seama de detaliile care previn formarea degerăturilor și elementele care previn instalarea hipotermiei.
Urechile, degetele și obrajii sunt părțile care sunt cel mai predispuse la fenomenul de degerare. Semnele care trebuie să vă dea de gândit sunt culoarea palidă, senzația de amorțeală și formarea bășicuțelor.
Cea mai bună metodă de a evita formarea degerăturilor este adoptarea echipamentelor corespunzătoare. De altfel este important ca atunci când alegeți să vă bucurați de natură în sezonul rece să vă anunțați apropiații de această intenție. O altă măsură de siguranță recomandată de specialiști montani este de a nu pleca neînsoțit.
Respectând măsurile menționate vă puteți bucura de o drumeție reușită și în timpul iernii! Puteți respira aerul rarefiat și geros din vârf de munte și vă puteți delecta cu peisaje expresive. Ieșirile în natură sunt întotdeauna o metodă eficientă de a încărca organismul cu energie!