O ieșire în natură este întotdeauna o aventură inedită. Peisajele sunt mirifice, drumurile solicitante și uneori chiar periculoase. Pentru a te bucura de o drumeție reușită este important să fii bine echipat în orice situație. Trusa de medicamente și prim ajutor este acel element de siguranță care nu trebuie să lipsească din rucsacul de excursie.
Ce trebuie să conțină trusa de medicamente și prim ajutor
O trusă bine echipată poate face ca înțepăturile de insecte să nu fie deranjante. Din fericire kiturile medicale moderne vin cu soluții perfecte pentru un număr foarte variat și foarte mare de situații.
Este important să îți amintești că în natură ești pe cont propriu, iar în cazul unor accidentări sau a unor circumstanțe inedite trebuie să te descurci cu resursele pe care le ai la dispoziție.
Pentru a preveni orice situație este indicat să îți iei măsuri de protecție pentru accidentări, înțepături, indigestie, tulburări digestive, lovituri și neapărat pentru obținerea de apă potabilă.
Instrumentele care îți pot fi de folos în astfel de situații și care pot salva o ieșire în natură, care pare să ia o turnură neașteptată sunt cele care protejează organele vitale și de orientare.
Trusa de ajutor trebuie să conțină pe lângă medicamente uzuale, elemente de protecție a ochilor, a picioarelor, a sistemului digestiv și a mâinilor.
Instrumente și accesorii de protecție a ochilor
Ochii sunt cei mai buni prieteni în drumețiile montane. Te ajută să te orientezi și să te bucuri de peisajele vizualizate și transmit creierului informații importante. Într-o excursie în natură este important să anticipezi acțiunile, drumul și pericolele, deci ochii trebuie protejați.
Pe lângă ochelarii de soare și masca de protecție sunt esențiali în drumeții. Aceste accesorii protejează de razele puternice ale soarelui, însă previn accidentarea ochilor când drumeția se desfășoară în păduri și luminișuri și ramurile copacilor se găsesc la nivelul capului. Ochelarii sunt eficienți și împotriva ciupiturilor de insecte.
Gradul de protecție al ochelarilor de soare și a măștilor este mare. Poți resimți acest fapt când ești surprins de vând puternic. Nu trebuie să subestimezi nici efectele devastatoare pe care le pot avea particulele de praf și resturile vegetale. Pătrunderea acestora în ochi, nu doar că crează disconfort ci au efecte asupra văzului și a simțului de orientare.
Pentru a preveni aceste situații este important ca în trusa de prim ajutor să ai soluții care îmbunătățesc funcțiile glandelor lăcrimare dar și medicamente care ajută la hidratarea și curățarea mucoasei oculare.
Te-ar putea interesa: Muntele și bicicleta? Da, este posibil
Ai grijă la protecția mâinilor
Trusa de prim ajutor trebuie să dețină elemente care să îți permită intervenția rapidă în cazul unor accidentări. Cele mai frecvente situații care pot apărea în timpul unei drumeții sunt juliturile, zgârieturile, arsurile, tăieturile și ciupiturile insectelor. Deci din trusă nu trebuie să lipsească elementele care cu care poți interveni pentru a remedia astfel de accidentări.
Este important să nu lipsească soluțiile dezinfectante, care previn infectarea rănilor, fașele sterile ce pot proteja în cazul unor vătămări. Dar și medicamente pentru atenuarea durerii.
Spray-urile cu efect calmant ce pot fi folosite în cazul arsurilor ai a ciupiturilor de insecte sunt extrem de eficiente în excursii.
Pentru un plus de protecție este indicat să porți mănuși speciale de drumeție, pe durata întregii aventuri, însă sunt și alte măsuri ce trebuie respectate pentru a preveni accidentările.
În primul rând este important să nu te joci cu briceagul de drumeție, acesta are scop strict, nu este un dispozitiv de amuzament. Dacă trebuie să faci foc este esențial să îl faci cu mare responsabilitate, în acest fel previi arsurile deranjante.
Protejează sistemul digestiv
Tulburările digestive pot fi cu adevărat păcătoase în drumeții. De aceea este bine să iei măsuri de protecție dinainte de a pleca în excursie. Este indicat să monitorizezi alimentele ingerate, cu două-trei zile înainte de aceste eveniment.
Însă chiar și cei mai precauți dintre excursioniști pot avea neplăceri în ziua cu pricina. De aceea este important să adaugi în trusa de prim ajutor medicamente cu efect anti-vomitiv, medicamente care tratează diareea și săruri de hidratare, poți adăuga și medicamente care reduc crampele intestinale și atenuează durerea.
Un alt aspect de care trebuie să ții seama când dorești să efectuezi o excursie lungă de o zi este legat de apă. Se poate întâmpla ca apa pe care o iei cu tine să nu îți fie suficientă. Însă să bei apă din izvoare nu este o soluție, oricât de atractivă pare. De aceea este important ca în trusa de prim ajutor să adaugi și pastile pentru apă cu efect dezinfectant și purificator.
Din trusa de prim ajutor nu trebuie să lipsească nici gelul cu efect antibacterian. Acesta trebuie folosit cât mai des în drumeții. Gelul antibacterian trebuie utilizat înainte de a bea apă, de a mânca, după satisfacerea nevoilor naturale. Astfel sunt prevenite instalarea unor fenomene digestive toxice.
Nu uita de accesoriile pentru picioare
Picioarele sunt extrem de solicitate în excursii, deci este bine să iei câteva măsuri care să le protejeze. Terenurile accidentale, cele noroioase și potecile montane întortochiate, pot pune picioarele la adevărate provocări. Oboseala, senzația de moliciune pot lua la un moment dat locul entuziasmului. Respectiv pot strica o zi ce trebuie să fie frumoasă. De aceea este bine să iei câteva măsuri de protecție de la început.
În primul rând ai grijă la greutatea rucsacului, nu îl încărcă cu lucruri inutile. Pentru că astfel pui o sarcină în plus picioarelor. Ai grijă la încălțăminte, aceasta are cel mai mare impact asupra bunăstării picioarelor, și a organismului.
Este important ca de la început să alegi încălțămintea potrivită, șosetele potrivite, pantalonii perfecți. Aceștia trebuie să îți ofere confortul necesar pe durata întregii zile, indiferent de temperatura de afară și capriciile vremii.
Pe lângă acestea este important să ai în trusă de prim ajutor elemente care previn și combat ciupiturile de insecte, dar și accesorii care să trateze juliturile. Acestea trebuie asociate cu medicamente ce pot atenua durerea și săruri de hidratare.
Concluzie
În concluzie dacă ai hotărât să petreci o zi minunată în natură este important să iei măsuri pentru a trata și micile accidente. În acest fel vei avea acea ieșire relaxantă și energizantă mult dorită.