4.5 C
România
joi, 25 aprilie, 2024
AcasăTimp liberCum să stocați fotografiile vechi și să păstrați amintiri prețioase

Cum să stocați fotografiile vechi și să păstrați amintiri prețioase

Ce faceți cu fotografiile prețioase ale familiei pentru care pur și simplu nu le puteți găsi un loc în jurul casei Dvs.? Iată cum să stocați corect fotografiile vechi pentru a le proteja pentru generațiile viitoare.

Fotografiile de familie reprezintă zeci de ani de amintiri. Ar fi devastator să pierdeți acele amintiri din cauza faptului că au fost organizate necorespunzător.

Ați simțit vreodată că nu știți ce să faceți cu fotografiile vechi? Puteți adăuga unele în decorul Dvs. Iar altele le puteți pune în albume pentru a le vizualiza ulterior. Dar cum rămâne cu celelalte poze pe care le țineți în cutii de pantofi și sertare? Cum le puteți păstra corespunzător?

3 reguli pentru stocarea fotografiilor vechi

Indiferent dacă trebuie să creați un spațiu în casa Dvs. pentru păstrarea în siguranță a fotografiilor de familie sau trebuie să le mutați într-o unitate de depozitare, există câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a vă asigura că sunt protejate. Alegerea materialelor și a condițiilor de depozitare potrivite sunt esențiale pentru a vă proteja fotografiile prețioase.

1.   Condiții adecvate de depozitare

Deoarece fotografiile sunt dezvoltate și tipărite pe hârtie, cerneala și pigmenții se pot degrada în timp dacă nu sunt depozitate corespunzător. Din acest motiv, este esențial să stocați fotografiile în condițiile potrivite dacă doriți ca acestea să reziste și să-și păstreze calitatea pentru decenii viitoare.

Există trei factori principali legați de condițiile în care ar trebui să păstrați fotografiile vechi: temperatură, umiditate și lumină.

Temperatura — În general, zonele cu temperaturi mai scăzute sunt ideale pentru păstrarea fotografiilor vechi. Asta pentru că aerul rece încetinește degradarea atât a hârtiei, cât și a cernelii. De asemenea, descurajează insectele să le distrugă. Acestea fiind spuse, faceți tot posibilul pentru a stoca fotografiile vechi într-un spațiu care rămâne tot timpul la max. 23 de grade Celcius.  

Schimbările bruște de temperatură sunt dăunătoare și pentru fotografiile vechi. Având în vedere acest lucru, folosirea garajului pentru depozitarea fotografiilor poate fi, de asemenea, o idee proastă, deoarece acestea variază adesea de la cald la rece. Dacă este posibil, stocați fotografii și înregistrări video într-un spațiu de depozitare cu temperatură controlată.

Umiditatea — Cel mai bine este să depozitați fotografiile și documentele prețioase într-un loc care să rămână între 18-70% umiditate relativă.

Când sunt depozitate în medii extrem de uscate, fotografiile și documentele pot deveni casante și fragile. Dacă vă depozitați fotografiile într-un subsol umed, de exemplu, acestea pot crește mucegai și lipirea imaginilor. Umiditatea face ca cerneala din fotografii să curgă și să se estompeze. În plus, zonele cu umiditate ridicată încurajează mai multe insecte să infecteze, distrugându-vă amintirile prețioase.

Lumina — Credeți sau nu, stocarea fotografiilor într-o locație întunecată joacă un rol în conservarea și calitatea generală a acestora în timp. Întunericul împiedică decolorarea cernelii și pigmenților din fotografii. În general, lumina descompune imaginile în timp, în special lumina UV și fluorescentă.

Te-ar putea interesa: 50 de sfaturi de viață pentru tineri de la seniori

2. Alegerea tipurilor potrivite de containere pentru fotografiile Dvs.

Este important să țineți cont de tipurile de containere în care veți depozita și vă organizați fotografiile. Cele două tipuri principale de containere de depozitare pentru fotografii includ cutii foto și albume foto.

Mulți oameni cumpără cutii de carton ieftine sau albume foto din magazine universale și regretă mai târziu, deoarece fotografiile lor prețioase se distrug. Vă amintiți albumele foto autoadezive și magnetice de acum zeci de ani? Da, nu este cea mai bună alegere pentru salvarea fotografiilor tale vechi.

Când căutați cutii foto sau albume, luați în considerare calitatea containerelor. Asigurați-vă că containerele vor păstra fotografiile în siguranță de lumină, acid și PVC.

Nu stocați niciodată fotografiile în aceste condiții:

  • Albume foto care necesită bandă sau lipici pentru a lipi fotografiile în album sau album de însemnări;
  • Nu montați și nu atașați niciodată fotografii pe altceva decât hârtie de calitate de arhivă;
  • Nu utilizați benzi de cauciuc sau agrafe de hârtie pentru a ține împreună fotografiile vechi;
  • Fotografiile nu trebuie niciodată păstrate în plicuri, mai ales dacă plicurile nu sunt făcute din hârtie de calitate de arhivă.

Te-ar putea interesa: 7 lucruri de făcut zilnic pentru a fi mai organizat

3. Unde să stocați fotografiile de familie pentru păstrarea în siguranță

După cum am menționat anterior, din cauza dezechilibrelor de temperatură și umiditate, podul și garajul sunt locuri proaste pentru a vă depozita fotografiile. În general, nici subsolul nu este bun. Trebuie să vă gândiți la câțiva alți factori atunci când determinați un loc sigur pentru a vă stoca fotografiile.

Luați în considerare infectările cu insecte și rozătoare, daunele cauzate de apă și alte probleme. Insectelor și rozătoarelor le place să distrugă hârtia pe care o găsesc în depozit, așa că păstrați-vă colecția de imagini departe de zonele care ar putea conține acești dăunători.

Din nou, evitați zonele predispuse la mucegai, inundații, scurgeri și alte pericole potențiale ca acestea. Țineți fotografiile în containere de depozitare, astfel încât să nu fie deteriorate în caz de inundație.

Păstrați fotografiile în dulapuri sau sub pat. Aceste locații, care fac parte din spațiile Dvs. de locuit, vor fi climatizate.

Convertiți fotografiile imprimate în digitale pentru precauție suplimentară

Digitalizarea pozelor pe calculator.

Nu strică niciodată să faceți copii ale fotografiilor Dvs., chiar și după ce ați luat măsuri pentru a le păstra în depozit. Copiile digitale servesc drept copii de rezervă în cazul în care originalele sunt deteriorate sau pierdute. Restauratorii profesioniști pot folosi, de asemenea, copii digitale de înaltă calitate pentru a vă reda fotografiile prețioase la frumusețea lor originală.

Dacă principala Dvs. preocupare atunci când faceți copii de rezervă pentru fotografiile vechi este să păstrați amintirile în ele, realizarea unei fotografii cu o cameră digitală sau chiar cu un smartphone poate fi o opțiune surprinzător de simplă. Este ușor, iar calitatea servește scopului. Dacă intenționați să reproduceți o fotografie dintr-o copie digitală, veți dori să luați în considerare utilizarea unui scanner sau a unui serviciu de scanare a fotografiilor.

Copiile Dvs. digitale pot rămâne pe un computer, dar pentru un backup suplimentar, se recomandă să le salvați pe un CD, un stick de memorie sau o unitate USB externă. Aceste articole ar trebui, de asemenea, depozitate în siguranță într-o zonă fără apă a casei sau a unității de depozitare!

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut