Acasă Sănătate Beneficiile fierului. De ce să alegeți un supliment fier?

Beneficiile fierului. De ce să alegeți un supliment fier?

0
496
Supliment fier și în alimente care conțin fier.

Fierul este unul dintre mineralele cele mai importante pentru sănătatea umană. Deși toate celulele umane conțin fier, acesta se găsește mai ales în celulele roșii din sânge. Oare avem nevoie și de supliment fier?

Beneficiile pentru sănătate ale gestionării nivelului de fier includ eliminarea oboselii și a multor surse ale acesteia. 

Fierul joacă, de asemenea, un rol vital în funcționarea sistemului imunitar, tratând anemia, creșterea hemoglobinei și multe altele. 

Supradozajele cu fier sunt rare. De cele mai multe ori, dacă în organism există mai mult fier decât este necesar, organismul îl va păstra pentru utilizare ulterioară. Majoritatea oamenilor obțin fierul de care au nevoie din alimentația lor, dar din cauza unor boli este necesară utilizarea suplimentelor de fier. 

Beneficiile fierului

Pe lângă faptul că joacă un rol esențial în hemoglobină, fierul are multe alte beneficii care trec adesea neobservate.

Tratează anemia

Fierul este util pentru tratarea anemiei, una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale din lume. Anemia apare atunci când hemoglobina este sub limitele normale. 

Cineva cu anemie nu are suficiente globule roșii sănătoase pentru a ajuta la transportul oxigenului în tot organismul.

Lipsa de oxigen din organism poate provoca oboseală și epuizare. La rândul său, acest lucru poate afecta funcția creierului, sistemul imunitar, amețeli, dureri în piept și piele palidă.

Simptomele anemiei includ dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid și o senzație generală de rău și slăbiciune.

Anemia la populația în vârstă este deosebit de periculoasă. Adulții în vârstă cu anemie au un risc de două ori mai mare de a experimenta declin fizic. Ceea ce le poate afecta în cele din urmă nivelul de independență.

Cele mai frecvente cauze ale anemiei la vârstnici sunt anemia de inflamație/boala cronică și anemia cu deficit de fier.

Unii oameni vor trebui să ia un supliment fier pentru a corecta anemia. De exemplu, cei care au anemie din cauza pierderii de sânge vor avea probabil nevoie de un supliment sau de intervenții mai agresive.

Cu toate acestea, unii cu anemie ușoară pot fi capabili să trateze anemia în mod natural prin dieta lor.

Crește hemoglobina 

Funcția principală a fierului este de a forma hemoglobină, o proteină de celule roșii din sânge al cărei scop principal este de a transporta oxigenul în sânge. Hemoglobina suplimentară este importantă, deoarece oamenii pierd sânge în multe feluri, în special din cauza rănilor. Femeile pierd sânge în fiecare lună în timpul ciclurilor menstruale, care este unul dintre motivele pentru care femeile pot avea mai multe șanse de a suferi de anemie.

Reduce oboseala 

Fierul poate ajuta la gestionarea oboselii inexplicabile, care poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Chiar și la cineva care nu este anemic, fierul scăzut poate reduce nivelul de energie. Acest lucru este deosebit de comun la femei în timpul anilor reproductivi.

Oboseala cauzată de deficitul de fier implică mai mult decât un nivel normal de somnolențăLipsa de fier provoacă oboseală care interferează cu rutina zilnică a unei persoane, iar activitățile pot fi obositoare și mai puțin plăcute.

Persoanele cu un nivel scăzut de fier suferă de oboseală care durează câteva săptămâni sau mai mult. Alimentele și suplimentele bogate în fier pot ajuta la creșterea nivelului de fier și la eliminarea senzațiilor de oboseală și epuizare.

Îmbunătățește rezistența musculară

Metabolismul muscular și fierul scăzut sunt legate unul de celălalt. Nivelurile adecvate de fier ajută la furnizarea de oxigen necesar pentru contracția și rezistența musculară. (Slăbiciunea musculară este unul dintre cele mai frecvente semne de anemie.)

Fierul scăzut ușurează, de asemenea, oboseala mușchilor. Lipsa fierului va lăsa țesuturile musculare inflamate, provocând durere. Hemoglobina bogată în fier ajută la reducerea durerii, deoarece repară țesuturile afectate.

Întărește imunitatea 

Fierul joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. Promovează hemoglobina, care furnizează oxigen celulelor, țesuturilor și organelor deteriorate și este necesară pentru capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor și infecțiilor. Prin urmare, starea scăzută a fierului poate afecta funcția imunitară și procesul de vindecare.

Îmbunătățește concentrarea             

Cercetările arată că nivelul cognitiv scad odată cu deficitul de fier. Când nivelul de fier din sânge scade, concentrația și atenția sunt afectate aproape imediat. Restabilirea nivelului de fier la un interval normal poate îmbunătăți concentrarea și crește performanța cognitivă.

Reduce vânătăile

Persoanele care se vânătă ușor pot suferi de un nivel scăzut de fier sau de o deficiență reală de fier. Acest lucru se datorează faptului că hemoglobina afectează producția și funcția trombocitelor, care controlează coagularea sângelui. Vânătăile frecvente sunt un indiciu că coagularea internă nu funcționează așa cum ar trebui. Dacă fierul scăzut este cauza vânătăilor ușoare și frecvente, atunci suplimentarea cu fier poate ajuta.

Restaurează somnul 

Cercetările publicate în 2015 arată o legătură între rezervele scăzute de fier și problemele de somn, inclusiv somnul agitat, apneea în somn și insomnia. Cercetarea din 2007 a constatat somn agitat la copii cu autism pot fi îmbunătățite cu terapia de fier.

Te-ar putea interesa: Malnutriția după 60 de ani – cauze și simptome

Efecte secundare posibile

Durerea stomacului este cel mai frecvent efect secundar al suplimentelor cu fier. Constipația este un alt efect secundar foarte frecvent. Riscul de supraîncărcare cu fier într-o dietă este scăzut la majoritatea adulților sănătoși. Persoanele cu anumite tulburări genetice sunt expuse riscului de supradozare cu fier dacă condițiile lor le fac să absoarbă mai mult fier din alimente. 

Supraîncărcarea cu fier poate provoca o acumulare de fier în ficat și alte organe, precum și crearea de radicali liberi care dăunează celulelor și țesuturilor. Acest lucru crește riscul pentru anumite tipuri de cancer. 

Luarea în doze mari de supliment fier poate provoca greață, vărsături și dureri de stomac. Există cazuri foarte rare de supradozaj cu fier care duc la sângerare internă, convulsii, comă și chiar deces. 

Suplimentele de fier pot reduce efectele anumitor medicamente, inclusiv cele pentru tratarea sindromului picioarelor neliniştite şi a problemelor tiroidiene. Medicamentele pentru boala de reflux pot reduce cantitatea de fier pe care organismul o absoarbe din alimente și suplimente fier. 

Supradozajele cu fier sunt foarte rare. Majoritatea oamenilor nu consumă cantități excesive de fier. Și dacă sunt, corpurile noastre, în cea mai mare parte, îl depozitează pentru o utilizare ulterioară. Megadozele de fier nu sunt recomandate.

Este întotdeauna important să discutați cu un doctor dacă ar trebui să luați un supliment de fier, mai ales dacă luați medicament pe bază de rețetă.

Care este cel mai bun mod de a obține niveluri optime de fier?

Cel mai bun mod de a obține niveluri optime de fier este prin alimentație, mai degrabă decât prin suplimente. Acest lucru minimizează riscul de supradozaj și asigură un aport bun de fier împreună cu alți nutrienți. 

Asocierea fierului cu alimente bogate în vitamina C poate ajuta la maximizarea absorbției. Acest lucru poate fi realizat prin consumul unui pahar de suc de portocale, o bucată de citrice sau consumând alimente îmbogățite cu vitamina C (cum ar fi cerealele) împreună cu alimentele bogate în fier.

Unele alimente fac, de asemenea, mai greu pentru organismul Dvs. să absoarbă fierul. Unele dintre aceste alimente conțin de fapt fier, dar corpul nostru pur și simplu nu îl absoarbă bine. Consumul lor cu vitamina C poate ajuta la îmbunătățirea absorbției.

Dozare și preparare 

Doza recomandată pentru administrare orală a suplimentelor de fier pentru majoritatea adulților variază de la 8 miligrame (mg) până la 27 mg. Dozele mai mari se aplică de obicei femeilor însărcinate și persoanelor care au deficit de fier. Suplimentele de fier trebuie luate cu alimente.

Este periculos să iau suplimente de fier dacă nu sunt anemic?

Oricine are în vedere un supliment de fier ar trebui să discute cu un farmacist sau doctor. Este posibil ca o persoană să atribuie simptomele unei deficiențe de fier atunci când simptomele sunt de fapt legate de o altă afecțiune de sănătate. Excesul de fier poate fi periculos, iar suplimentele de fier sunt recomandate doar în cazurile de deficiență diagnosticată sau când cineva prezintă un risc crescut de deficiență.

Te-ar putea interesa: 10 sfaturi simple pentru a urma o dietă sănătoasă

Alimente bogate în fier pentru vârstnici

Alimente bogate în fier: ficat, boabe, fasole.

Există o varietate de alimente din care puteți alege. Mai jos sunt câteva opțiuni bune de alimente bogate în fier. Toate alimentele enumerate mai jos sunt bogate în fier, precum și alți micronutrienți necesari pentru a vă menține sănătatea!

Merită să încercați și sucul de aronia bogat în fier și eficient împotriva anemiei feriprive!

Lista alimentelor bogate în fier:

AlimenteMărimea porțieiFier per porție

Ficat de vită85 grame15 mg
Rice Chex1 cană9,3 mg
Stridii85 grame8 mg
Fulgi de porumb1 cană8 mg
Ovăz½ cană7 mg
Fasole albă½ cană3,9 mg
Melasă1 lingură3,5 mg
Linte½ cană3,3 mg
Vită85 grame3 mg
Quinoa1 cană2,8 mg
Cartofi roșii1 bucată mare2,7 mg
Pește Ton½ filet2,5 mg
Suc de prune170 grame2,3 mg
Moluște comestibile85 grame2,3 mg
Semințe de dovleac28 grame2,3 mg

Alimente care scad absorbția fierului

  • Acid oxalic (găsit în spanac, ciocolată)
  • Taninuri și polifenoli (se găsesc în cafea și în unele ceaiuri)
  • Fitat sau acid fitic (se găsește în grâu, leguminoase, fasole)
  • Fosvitina (se găsește în gălbenușurile de ou)

Concluzii

Fierul este un mineral esențial în corpul uman. 

Îndeplinește diferite funcții importante pentru corp.

Peste 70% din fierul corpului Dvs. se găsește în hemoglobină, care este o proteină din celulele roșii din sânge care transferă oxigenul din plămâni către țesuturile din corpul nostru.

Reglarea nivelului de fier este importantă pentru reducerea oboselii, tratarea anemiei și creșterea imunității, printre multe alte beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important să nu luați un supliment fier decât dacă aveți deficit de fier. Simptomele dumneavoastră ar putea fi legate de o altă afecțiune de sănătate.

Sari la conținut