14.4 C
România
marți, 18 iunie, 2024
AcasăTimp liberCe beneficii vă pot aduce animalele de companie?

Ce beneficii vă pot aduce animalele de companie?

Vă gândiți să luați un animal de companie? Sau împărtășiți deja casa cu un prieten cu blană? Pe lângă faptul că sunt drăguți animalele de companie pot aduce mult mai mult decât credem în viața noastră, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

Sentimentele de singurătate și izolare sunt foarte frecvente în rândul persoanelor în vârstă. Animalele de companie ne mențin activi și unii au nevoie de plimbări zilnice, care să ne scoată afară în fiecare zi.

Animalele de companie sunt o modalitate excelentă de a beneficia de sănătatea noastră mentală și fizică. Ele pot oferi o companie neprețuită și pot avea un impact pozitiv asupra bunăstării noastre.

Avantajele de a avea un animal de companie

Există o multitudine de avantaje pentru a vă împărtăși viața cu un animal: de la scăderea tensiunii arteriale la pierderea în greutate.

Creează fericire în fiecare zi

Împărtășirea vieții noastre cu un animal s-a dovedit că reduce stresul și anxietatea prin ajustarea nivelului de hormoni din organism. Mângâierea unui animal eliberează serotonina, hormonul fericit, în creier. Acest lucru, la rândul său, scade tensiunea arterială și aduce pozitivitate. Animalele de companie pot reduce, de asemenea, stresul și comportamentul agresiv la pacienții cu Alzheimer și demență.

Este o companie iubitoare

Seniorul care și-a pierdut un partener sau prieteni și familie poate deveni foarte ușor singuratic. În astfel de circumstanțe, animalele de companie pot fi o mare ajutor acasă. Ei trăiesc momentul și iubesc necondiționat. Nu te vor judeca și vor fi întotdeauna fericiți să fie alături de tine.

Cei din epoca de aur a vieții se află într-o etapă în care, din păcate, pot numi cât mai mulți prieteni decedați pe cât îi pot avea pe cei vii. Iar întâlnirea cu cei dragi poate fi un provocare. A avea un câine sau o pisică acasă aduce puțină strălucire într-o astfel de zi.

Poate reduce anxietatea 

Tovărășia unui animal poate oferi confort, poate ușura anxietatea și poate crea încredere în sine pentru oamenii nerăbdători să iasă în lume. 

Deoarece animalele de companie tind să trăiască în acest moment – nu își fac griji cu privire la ceea ce s-a întâmplat ieri sau la ceea ce s-ar putea întâmpla mâine. Vă pot ajuta să deveniți mai atent și să apreciați bucuria prezentului.

Vă ajută să aveți un scop

În sondajul național privind îmbătrânirea sănătoasă de la Universitatea din Michigan, 73% dintre adulții în vârstă care dețin un animal de companie au declarat că animalele lor de companie oferă un sentiment de scop. 

Conform acestui studiu „Animalele de companie pot oferi o multitudine de beneficii pentru adulții în vârstă, inclusiv creșterea sănătății emoționale și fizice. Majoritatea proprietarilor de animale de companie consideră că animalele lor le leagă de alte persoane, oferă companie, reduc stresul. Îi ajută să fie activi fizic și să facă față simptomelor fizice și emoționale, inclusiv durerea. De asemenea, îi ajută să se bucure de viață, să se simtă iubiți și să ofere un sentiment de scop. ”

Animalele de companie necesită structură și programare zilnică. Trebuie să alocați timp pentru curățarea, îngrijirea, hrănirea animalului Dvs. de companie. Acest tip de rutină poate fi extrem de benefic pentru adulții în vârstă. Pot oferi un sentiment de scop și împlinire în viața de zi cu zi.

Crește activitatea de zi cu zi

Pe măsură ce îmbătrâniți, veți pierde lucruri care anterior vă ocupau timpul și vă dădeau scopul vieții. Puteți să vă retrageți din carieră sau copiii Dvs. să se mute departe. 

Grija pentru un animal de companie poate aduce plăcere și vă poate ajuta să vă sporiți moralul, optimismul și sentimentul de auto-valoare.

Alegerea de a adopta un animal de companie dintr-un adăpost, în special un animal de companie mai în vârstă, poate contribui la sentimentul de împlinire. De asemena știți că ați oferit o casă unui animal de companie care altfel ar fi putut fi eutanasiat.

Majoritatea raselor de câini necesită una până la două plimbări în fiecare zi, pe tot parcursul anului. Plimbarea cu un câine în mod regulat poate avea beneficii uriașe pentru bunăstarea mentală, precum și greutatea, sănătatea oaselor și inimii și expunerea la vitamina D.

Vă ajută să vă socializați

Animalele de companie, în special câinii, vă vor scoate din casă. Pur și simplu să vă plimbați câinele sau să mergeți la un parc pentru câini.

Cu siguranță veți avea conversații cu alți proprietari de câini; oameni foarte probabili cu care în mod normal nu ați vorbi. Puteți să vă faceți prieteni noi și să formați legături pe tot parcursul vieții cu oameni cu aceeași idee.

Vă conferă siguranță

Mulți seniori, în special cei care trăiesc singuri, au dificultăți noaptea sau nu ies din cauza că se simt lipsiți de apărare. Cu un câine alături, însă, mulți mărturisesc că se simt protejați și în siguranță. 

Cum ne pot ajuta animalele de companie în procesul de vindecare?

Odată ce ajungem la 60 de ani și nu numai, tindem să ne îmbolnăvim de boli fizice minore sau uneori majore. Timpul de vindecare poate dura mai mult decât în tinerețe. A avea pe cineva de care să aveți grijă poate accelera vindecarea.

Consilierii medicali sugerează că animalele de companie pot chiar ajuta la creșterea sistemului imunitar al proprietarilor. 

Cum ajută animalele de companie adulții cu boala Alzheimer sau demență?

Ca parte a bolii, pacienții cu Alzheimer pot prezenta o varietate de probleme de comportament, multe legate de incapacitatea de a face față stresului.

Cercetările efectuate la Universitatea California din Davis au concluzionat că pacienții cu Alzheimer suferă mai puțin stres și au mai puține izbucniri anxioase dacă există un câine sau o pisică în casă.

Animalele de companie pot oferi o sursă de comunicare pozitivă, nonverbală. Interacțiunea jucăușă și atingerea blândă a unui animal bine antrenat pot ajuta la calmarea unui pacient cu Alzheimer.

Animalele de companie pot oferi o sursă de comunicare pozitivă, nonverbală. Interacțiunea jucăușă și atingerea blândă a unui animal bine antrenat pot ajuta la calmarea unui pacient cu Alzheimer. De ex. un acvariu strălucitor cu pești poate ajuta la scăderea comportamentului agresiv

În multe cazuri pisicile sau animalele în cușcă pot fi mai potrivite decât câinii, care, în general, necesită mai multă îngrijire și se pot adăuga la povara cuiva care are deja grijă de un pacient cu demență.

Cum să alegeți cel mai bun animal de companie?

Dacă ați decis că deținerea unui animal de companie este potrivit pentru Dvs., felicitări. Sunteți pe cale să vă deschideți viața către o relație unică și plină de satisfacții. Persoanele care au animale de companie tind să fie mai fericite, mai independente și să se simtă mai în siguranță.

Însă este important să selectați tipul de animal de companie care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului Dvs. de viață.

Amintiți-vă că animalele de companie, cum ar fi pisoii și puii, sunt mult mai active. Căutați să adoptați un animal mai în vârstă dacă creșterea unui copil hiperactiv pare copleșitoare pentru Dvs.

Când ne gândim la animale de companie, avem tendința să ne gândim la câini și pisici, dar există multe alte animale cu care ne putem împărtăși casele.

Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când căutați să adoptați un animal de companie la 60 de ani și peste:

  • Aveți experiență cu anumite animale de companie? Dacă nu, ar putea fi necesare unele cercetări.
  • Cât puteți cheltui pentru un animal de companie? Câinii mai mari mănâncă mai mult.
  • Aveți vreo dizabilitate? Unii câini pot deveni câini de asistență instruiți.
  • Vreți un bebeluș animal sau unul mai în vârstă?
  • Câtă activitate fizică zilnică vă puteți permite să faceți cu animalul de companie?
  • Locuiți într-un apartament mic sau într-o casă mare cu curte? Acest lucru va determina foarte mult dimensiunea animalului cel mai potrivit pentru casa Dvs. De exemplu, o pisică sau un animal în cușcă poate fi mai potrivit pentru un apartament decât un câine mare.
  • Cât timp va petrece animalul singur în fiecare zi? Dacă sunteți afară pentru cea mai mare parte a zilei – veți dori un animal care nu are nevoie de atât de multă atenție.
  • Locuiți cu copii mici sau cu cineva cu dizabilități care ar putea fi doborât de un câine mare? Poate că un animal mai mic ar fi o opțiune mai sigură.

Te-ar putea interesa: 13 activități pentru vârstnici

Faceți un plan pentru animalul Dvs. de companie

Amintiți-vă că animalele de companie pot trăi mult timp. Un câine de dimensiuni medii poate trăi până la 16 ani și, uneori, mai mult. Pisicile pot trăi mai mult și vă puteți aștepta ca o pisică sănătoasă să trăiască până la 20 de ani, având îngrijirea adecvată.

Adoptarea unui animal de companie mai târziu în viață poate însemna că animalul va supraviețui proprietarului său. Așa cum v-ați planifica testamentul în cazul decesului Dvs., este, de asemenea, important să luați în considerare cine va avea grijă de animalul Dvs. de companie atunci când nu veți mai fi acolo. 

Vorbiți cu familia și prietenii despre planul dumneavoastră și stați în siguranță știind că iubitul Dvs. animal de companie va fi pe mâini bune.

Concluzie

Puteți depăși multe dintre provocările fizice asociate îmbătrânirii, având grijă de Dvs. Câinii, pisicile și alte animale de companie sunt jucăuși, care pot ajuta la creșterea sistemului imunitar și la creșterea energiei Dvs.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut