Oamenii care se percep ca fiind bătrâni renunță adeseori la lucrurile care îi ajută să-și păstreze tinerețea. Starea lor fizică și emoțională nu este la fel de bună ca a celor care se simt mai tineri decât în acte. Totuși, bătrânețea vine. Și cu boli grele! Dar o putem „păcăli” o vreme. Învață cum să te ferești de bolile vârstei.
Îmbătrânește frumos și sănătos
Vârsta este doar o cifră. Atitudinea pe care o avem față de îmbătrânire ne influențează într-o mare măsură starea de spirit. Când vârsta din acte coincide cu cea psihologică, oamenii au tendința să renunțe la activitățile care-i întineresc și le aduc satisfacții. De ex. exercițiile fizice și activitățile sociale. În schimb, când se percep mai tineri decât în acte, ei continuă să facă lucrurile care îi păstrează în formă și le mențin echilibrul mintal.
Altfel spus, oamenii se comportă așa cum se percep. Dacă se simt bătrâni, se vor comporta ca atare. Iar dacă se percep ca fiind tineri, vor avea activități tinerești, benefice pentru starea fizică și emoțională.
Dacă oamenii se percep ca bătrâni și fragili, se vor comporta asemenea unor bătrâni fragili. Problemele de sănătate fizică și psihică sunt mai frecvente la persoanele care se percep ca fiind bătrâne. Atitudinea pozitivă, mișcarea sub orice formă, umplerea timpului cu multe activități, menține tonusul și sănătatea în parametri optimi.
Evaluările făcute de geriatru, de nutriționist și de psiholog stabilesc vârsta metabolică, psihologică și biologică. Media acestora este vârsta reală a pacientului, care, de cele mai multe ori, diferă de vârsta cronologică. Nu putem opri îmbătrânirea, dar o putem întârzia.
Bătrânețea nu se stabilește doar după fizic.
Fericirea și starea de bine sunt considerate a evolua în funcție de înaintarea în vârstă, coborând dramatic pe măsură ce anii trec. Însă studiile combat această teorie.
Din punct de vedere fizic, persoanele mai în vârstă sunt afectate în mod vizibil de trecerea anilor, prin comparație cu persoanele tinere.
Însă, la capitolul sănătate mentală, avantajele sunt de partea lor. De cealaltă parte, persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani au declarat că au experimentat niveluri mult mai ridicate ale depresiei, anxietății și stresului față de cele ale fericirii.
Astfel, reiese că persoanele mai în vârstă sunt mai fericite.
Viața nu este o pantă, este un „U”.
Cercetările realizate în domeniul fericirii au demonstrat că viața nu este ca o pantă care duce la moarte ci este ca un U. Suntem fericiți la tinerețe, fericire care descrește pe undeva pe la jumătatea vieții și apoi crește din nou, pe măsura înaintării în vârstă, împreună cu bătrânețea.
Această „formă” a fericirii este explicată prin faptul că, pe măsura înaintării în vârstă, scade nivelul de ambiție și exigența față de noi înșine. La fel crește nivelul acceptării și al bunăstării emoționale.
Te-ar putea interesa: Cum să obții independență peste 50 de ani
Înaintarea în vârstă ne schimbă percepția.
Cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât apreciem mai mult lucrurile cu adevărat importante, oricât de neînsemnate ar părea acestea.
Suntem mai fericiți după ce ne-am atins scopurile. Suntem mai fericiți pe măsură ce ne atingem cele mai importante scopuri în viață. Lucru care se întâmplă în a doua parte a vieții. De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ambițiile tinereții sunt din ce în ce mai mici. Lucru care face sa fim mai puțin stresați și prin urmare mai multumiți și satisfăcuți.
Concluzie
Înaintarea în vârstă nu este o problemă, ci este o bucurie. Deoarece acest lucru înseamnă că ne putem bucura de lucrurile mărunte, de zi cu zi. Aceștia ne aduc satisfacția și mulțumirea de care avem nevoie. Pe măsură ce îmbătrânim, avem ocazia să ne acceptăm așa cum suntem, în loc să ne concentrăm asupra a ceea ce dorim să fim. Sau ceea ce credem că ar trebui să fim. Acceptarea înlătură stresul și anxietatea și produce liniște, pace si bucurie.
Deci cum se face ca persoanele vârstnice sunt mai fericite și mai puțin stresate decât tinerii? Răspunsul este simplu și ține de înțelepciunea și inteligența emoțională.
De asemenea, vârstnicii au mai puține amintiri neplăcute decât tinerii. Ceea ce face ca aceștia să își poată controla mai ușor sentimentele. Păstrarea atitudinii pozitive și a unei stări de spirit bune, nu poate duce decât la o bătrânețe fericită!