1.1 C
România
miercuri, 29 noiembrie, 2023
AcasăTimp liberViața la oraș sau la țară? Avantaje și dezavantaje

Viața la oraș sau la țară? Avantaje și dezavantaje

Nu de puține ori ni se întâmplă să ne gândim care dintre următoarele variante ne este mai benefică atât în prezent cât și pentru viitor: viața la oraș sau viață la țară.

De regulă, atunci când locuim deja la oraș ne întrebăm cum ar fi viața noastră fără aglomerația specifică mediului urban sau fără a locui într-un bloc alături de alți vecini.

Pe de altă parte, dacă locuim într-un sat sau o comună gândurile noastre se duc la modul de trai la oraș. Acesta ni se pare că ar prezenta mai multe posibilități.

Cert este că ambele variante prezintă avantaje și dezavantaje. Pentru a face o alegere care să ne mulțumească este indicat să le cunoaștem pe toate.

Avantajele vieții la oraș

În primul rând viața la oraș înseamnă mai multe posibilități în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă. La fel și a petrecerii timpului liber, a locurilor în care putem face cumpărături. Iar lista în această direcție poate continua.

Totodată, accesul la un spital echipat într-un mod mai corespunzător este un alt avantaj. Sigur că te poți deplasa la aceleași spitale pentru a beneficia de serviciile acestora chiar dacă locuiești într-un sat. Însă gândul că acestea sunt mai aproape de tine este într-un anumit fel mai liniștitor.

Nu în ultimul rând, viața la oraș pare mai ușoară în anotimpul rece, în special iarna. Nu puține sunt satele destul de îndepărtate în care drumurile de acces nu sunt într-o stare prea bună. Iar în cazul unei ierni mai grele și cu mai multă zăpadă, accesul devine aproape imposibil.

Iar faptul că într-un caz nefericit în care aveți nevoie de asistență medicală, echipajelor specializate le este destul de greu să intervină, poate reprezenta un stres suplimentar.

Dezavantajele vieții la oraș

Aglomerația reprezintă principalul dezavantaj în ceea ce privește viața la oraș. Cu atât mai mult în cazul în care este vorba despre un oraș mare. În perioada tinereții această aglomerație poate fi benefică, creând impresia unei vieți sociale mai bune. Însă după o anumită vârstă totul poate deveni destul de obositor și stresant.

Rar sunt cazurile în care, locuitul la oraș vine la pachet și cu posibilitatea de a sta la casă și nu la bloc. De regulă, prețul terenurilor din interiorul orașelor este destul de ridicat. De multe ori se poate întâmpla ca în imediata apropiere a casei să se construiască blocuri înalte. Și astfel sentimentul de intimitate dispare. 

Iar viața la bloc, într-o garsonieră sau apartament nu este întotdeauna cea mai fericită. Pe lângă existența vecinilor care pot fi uneori prea gălăgioși, 6există și problema lipsei unui spațiu suficient. Dormitoarele, băile sau bucătăriile nu prezintă suprafețe prea generoase iar acest lucru poate deveni destul de sufocant.

Te-ar putea interesa: Sfaturi despre cum să aveți grijă de bugetul personal

Avantajele vieții la țară

Viața la țară este ideală pentru a vă bucura de liniște și relaxare! Traficul, zgomotul provocat de mașini și claxoane și chiar aerul sufocant din interiorul unui oraș dispar. Astfel, posibilitatea de a suferi din cauza stresului și a oboselii se diminuează și ea.

În plus, locuind la țară vă veți putea bucura de propria grădină în care să plantați diverse lucruri necesare precum legume, fructe sau chiar de posibilitatea de a crește animale.

Dezavantajele vieții la țară

Viața la țară poate fi reprezentată de ideea unor sate sau a unor comune care pot fi mai ușor sau mai greu accesibile. Cu cât veți căuta mai multă liniște, cu atât va fi nevoie să vă orientați spre sate mai îndepărtate de oraș. Iar acest lucru implică și accesul mai greu către respectivele zone.

De asemenea, la noi în țară există destul de multe sate care nu vă oferă acces la apă potabilă, gaze, semnal mobil, de televiziune sau uneori chiar energie electrică.

De aceea, dacă vă decideți să vă orientați spre ideea de a locui la țară este indicat să cercetați cu atenție aceste amănunte pentru ca viața dumneavoastră să fie cât mai liniștitoare.

Ambele variante dintre viața la oraș sau la țară prezintă propriile avantaje. Iar ceea ce contează în final este că alegerea pe care o faceți să fie una benefică și să vă aducă fericire pe viitor. Nu vă grăbiți, analizați cu atenție toate aspectele necesare și abia apoi luați o decizie pe care să o urmați.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut