10.6 C
România
vineri, 31 martie, 2023
AcasăSănătateRespirația de yoga pentru seniori

Respirația de yoga pentru seniori

De fiecare dată când se începe o nouă clasă de yoga primul lucru pe care se practică este respirația de yoga. De ce se ține o lecție de respirație? La urma urmei, respirația este ceva ce facem cu toții în somn.

Respirația corectă îmbunătățește capacitatea de concentrare în timpul zilei. De asemenea, încurajează calmul și relaxarea necesară somnului profund noaptea. Respirația corectă în timpul oricărui tip de mișcare, inclusiv yoga, mărește beneficiile mișcării.

Din păcate, majoritatea oamenilor nu știu cum să respire eficient. Drept urmare, ei își folosesc doar o fracțiune din plămâni, făcând câteva respirații scurte și rapide pe minut în loc de doar câteva respirații profunde și pline. Respirația necorespunzătoare poate provoca stres cronic și poate preveni concentrarea.

Obiceiurile de respirație necorespunzătoare tind, de asemenea, să scadă flexibilitatea și pot face oamenii mai vulnerabili la probleme de sănătate, cum ar fi atacurile de panică.

Deoarece corpul fiecăruia este diferit, asigurați-vă că consultați medicul înainte de a încerca oricare dintre exercițiile din acest articol. Odată ce vă simțiți confortabil, încercați pașii următori pentru a vă îmbunătăți respirația.

Respirație și postură

Respirația de yoga și postura corectă sunt adânc legate. Obiceiurile bune de respirație vă pot ajuta să învățați să țineți o postură bună. Prin urmare, cea mai bună poziție pentru a învăța o respirație bună este așezarea pe spate.

Cea mai bună poziție pentru respirație

Dacă puteți coborî confortabil pe podea, întindeți-vă pe covorul de yoga cu fața îndreptată spre tavan, cu brațele ușor întinse pe lângă corp, cu palmele în sus, picioarele drepte.

Dacă coborârea pe podea este dificilă, culcați-vă deasupra patului. Reglați această poziție înclinată după cum este necesar pentru confortul dumneavoastră. Unii folosesc o pătură pliată sau înfășurată în spatele genunchilor, susținând partea inferioară a spatelui și / sau sprijinind gâtul. Numele de yoga pentru această poziție neutră este Savasana.

Odată ce vă simțiți confortabil în Savasana, închideți ochii. La început, pur și simplu observați-vă respirația fără a încerca să o schimbați. Ritmul respirației se simte lent sau rapid? Inhalările și expirațiile sunt relativ de aceeași lungime?

1. Respirația abdominală

Așezați ușor o mână pe abdomenul inferior, între buric și inghinal. Fără să vă strângeți, vedeți dacă puteți respira suficient de adânc încât mâna de deasupra burții să crească încet pe măsură ce inspirați, apoi se scufundă ușor din nou în timp ce expirați. Continuați să respirați așa până când îl simțiți natural.

2. Respirația diafragmatică sau joasă

Pentru a înțelege cum să vă folosiți diafragma, așezați ușor o mână pe ambele părți ale cutiei toracice. Inspirați și lăsa-ți mâinile să se miște mai departe. Apoi expirați și lăsați mâinile să alunece ușor din nou mai aproape. Nu apăsați diafragma cu mâinile, dar permiteți mișcarea să se producă în mod natural. Practicați experiența mișcării atât a burții, cât și a diafragmei pentru mai multe respirații.

3. Respirația toracică

În cele din urmă, puneți o mână între inimă și gât. Această a treia fază a respirației ajută la creșterea gradului de conștientizare a vârfului plămânilor. Mulți oameni nu își dau seama că plămânii se extind ușor peste vârful cutiei toracice. Implicând în continuare burtica și diafragma în fiecare respirație, extindeți ușor fiecare ciclu de inhalare-expirație suficient de mult timp pentru a simți mâna lângă inima voastră crescând încet și apoi alunecând din nou în jos cu fiecare respirație.

Practicarea respirației

Faceți timp în fiecare zi pentru a practica respirația în cele trei moduri. Gândiți-vă să vă umpleți plămânii în același mod în care ați face un pahar cu apă, de jos în sus. Apoi goliți de sus în jos.

După ce ați practicat această respirație mai profundă timp de câteva zile, veți observa că acest ritm devine natural pentru Dvs. Veți experimenta treptat mai multă relaxare pe măsură ce corpul dumneavoastră își dezvoltă obiceiul de a respira mai puține minute. Respirația profundă funcționează aproape ca un fel de masaj intern, ușurând ușor tensiunea departe de șolduri, spate și umeri.

Pe măsură ce acest stil de respirație mai adânc și mai lent începe să se simtă mai natural pentru Dvs., începeți să o exersați în timp ce stați în picioare sau pe un scaun. Veți descoperi că sentimentul Dvs. de a respira corect ajută la dezvoltarea unei posturi mai bune. Corpul Dvs. va căuta în mod natural poziții verticale în care nu constrânge plămânii sau diafragma.

Acest stil de respirație mai profund și mai relaxat devine, de asemenea, ca un instrument pe care îl purtați oriunde mergeți. Ori de câte ori întâlniți o situație stresantă, vă puteți folosi respirația pentru a vă ajuta să vă reduceți tensiunea.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut