Paharul Dvs. este pe jumătate gol sau pe jumătate plin? Modul în care răspundeți la această întrebare veche despre gândirea pozitivă poate reflecta perspectiva Dvs. asupra vieții, atitudinea față de Dvs. înșivă.
Faptul că sunteți optimist sau pesimist vă poate afecta chiar sănătatea.
Înțelegerea gândirii pozitive
Persoanele peste 50 de ani intră într-un nou capitol al vieții. Au trăit, au iubit și s-au recuperat de suferințe și pierderi.
Gândirea pozitivă nu înseamnă că vă țineți capul în nisip și ignorați situațiile mai puțin plăcute ale vieții. Gândirea pozitivă înseamnă doar că abordați neplăcerile într-un mod mai pozitiv și mai productiv.
Dacă gândurile care vă trec prin cap sunt în mare parte negative, perspectiva dumneavoastră asupra vieții este mai probabil pesimistă. Dacă gândurile Dvs. sunt în mare parte pozitive, sunteți probabil un optimist – cineva care practică gândirea pozitivă.
Dacă aveți tendința de a fi pesimist, nu disperați – puteți învăța abilități de gândire pozitive.
Există o mulțime de dovezi că învățarea de a gândi pozitiv la provocările noastre de zi cu zi ne poate ajuta să trăim mai mult, mai sănătoși și mai fericiți.
Beneficiile pentru sănătate ale gândirii pozitive
Cercetătorii continuă să exploreze efectele gândirii pozitive și optimismului asupra sănătății. Beneficiile pentru sănătate includ:
- Durată de viață crescută
- Niveluri mai mici de suferință
- Rezistență mai mare la răceala obișnuită
- O mai bună bunăstare psihologică și fizică
- Sănătate cardiovasculară mai bună
- Risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare
- Abilități mai bune de pierderea greutăților în momentele de stres
O teorie este că a avea o perspectivă pozitivă vă permite să faceți față mai bine situațiilor stresante. Ceea ce reduce efectele nocive ale stresului asupra corpului asupra sănătății.
De asemenea, persoanele pozitive și optimiste tind să trăiască stiluri de viață mai sănătoase – fac mai multă activitate fizică, urmează o dietă mai sănătoasă, nu fumează și nu beau alcool în exces.
Iată trei motive pentru care este deosebit de important ca persoanele peste 50 de ani să învețe și să folosească gândirea pozitivă:
1. Gândirea pozitivă îmbunătățește longevitatea
Oamenii care gândesc pozitiv la propriul proces de îmbătrânire tind să trăiască mai mult. Potrivit unui studiu persoanele cu o viziune mai pozitivă asupra propriei vieți trăiesc în medie cu 7,6 ani mai mult decât persoanele care aveau viziuni mai negative. Acesta este un semn că, pe măsură ce îmbătrânim, noi, ca societate, trebuie să ne îmbogățim mai bine aspectele pozitive ale îmbătrânirii. Și nu trebuie să ne oprim asupra stereotipurilor negative.
Dacă oamenii cred că îmbătrânirea este doar un proces de declin, singurătate și pierdere, vor fi mai puțin probabil să intre în acești ani cu o atitudine pozitivă.
Dacă oamenii înțeleg toate bucuriile și minunile care fac parte din această etapă a vieții – sentimentul de integritate, împlinire, sentimentul de a împărtăși ceea ce au învățat, sentimentul de a fi de serviciu și a fi adevărați învățători de-a lungul vieții atunci poate că mai mulți oameni vor trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.
2. Gândirea pozitivă ne ajută să ne recuperăm după dizabilități
Într-un alt studiu, adulții mai în vârstă care au suferit o dizabilitate (cum ar fi un accident vascular cerebral, un accident sau o cădere gravă) au tendința de a-și reveni mai repede din afecțiuni, dacă au o atitudine mai pozitivă cu privire la îmbătrânire.
Acest lucru are un sens intuitiv. Dacă oamenii se simt bine în legătură cu viața lor, vor fi mai predispuși să-și revină și să revină la o sănătate fizică optimă. Oamenii își recuperează adesea spiritul de luptă atunci când au pentru ce trăi.
3. Gândirea pozitivă ne ajută să facem mai mult exercițiu
Un alt studiu a constatat că adulții în vârstă sunt mai predispuși să țină pasul cu o rutină regulată de exerciții și să facă mai multă activitate fizică dacă au o atitudine generală pozitivă față de viață și față de activitatea fizică.
Dacă aveți un spirit „pot să fac”, veți avea mai multe șanse să ajungeți la sală, să încercați sporturi și activități noi, cum ar fi antrenamentul de forță și, în general, să vă îngrijiți bine corpul și mintea.
Gândirea pozitivă poate fi o oportunitate de auto-întărire care ne ajută să menținem o sănătate generală mai bună. Dacă ne simțim bine în legătură cu viața noastră și cu noi înșine, suntem mai predispuși să facem toate lucrurile mici pe care trebuie să le facem pentru a ne menține sănătoși, puternici și activi atâta timp cât trăim.
Practicarea gândirii pozitive în fiecare zi
Puteți învăța să transformați gândirea negativă în gândire pozitivă. Procesul este simplu, dar necesită timp și practică – creezi un nou obicei, la urma urmei.
Iată câteva moduri de a gândi și de a te comporta într-un mod mai pozitiv și optimist:
- Identificați zonele de schimbat.
Dacă vreți să deveniți mai optimist identificați mai întâi domeniile din viața Dvs. la care vă gândiți de obicei negativ.
- Verificați-vă des.
În timpul zilei, opriți-vă și evaluați ce gândiți. Dacă descoperiți că gândurile Dvs. sunt în principal negative, încercați să găsiți o modalitate de a le schimba pozitiv.
- Fiți deschis la umor.
Zâmbiți sau râdeți des, mai ales în perioadele dificile. Căutați umor în întâmplările cotidiene. Când puteți râde de viață, vă simțiți mai puțin stresat.
- Urmați un stil de viață sănătos.
Scopul este de a face mișcare timp de aproximativ 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii. De asemenea, îl puteți împărți în bucăți de timp de 10 minute în timpul zilei. Exercițiile fizice pot afecta pozitiv starea de spirit si pot reduce stresul. Urmați o dietă sănătoasă pentru a vă alimenta mintea și corpul. Și învățați tehnici pentru a gestiona stresul.
- Înconjurați-vă de oameni pozitivi.
Asigurați-vă că cei din viața Dvs. sunt persoane pozitive, de susținere, de care vă puteți baza pentru a oferi și primi sfaturi utile. Persoanele negative pot crește nivelul de stres și vă pot face să vă îndoiți de capacitatea Dvs. de a gestiona stresul într-un mod sănătos.
- Exersați vorbirea de sine pozitivă.
Începeți urmând o singură regulă simplă: nu vă spuneți nimic pe care nu l-ați spune nimănui. Fiți blând și încurajator cu Dvs. însuți. Dacă un gând negativ vă intră în minte, evaluați-l rațional și răspundeți cu afirmații pozitive. Gândiți-vă la lucruri pentru care sunteți recunoscător în viață.
Te-ar putea interesa: De ce viața după 50 de ani este mai frumoasă?
Concluzie
Dacă aveți tendința de a avea o perspectivă negativă, nu așteptați să deveniți optimist peste noapte. Dar cu practică, puteți exersa mai multă acceptare de sine. De asemenea, puteți deveni mai puțin critic față de lumea din jur. Atunci când starea Dvs. de spirit este, în general, optimistă, puteți să faceți față stresului de zi cu zi într-un mod mai constructiv.
Gândirea pozitivă ajută la gestionarea stresului și chiar vă poate îmbunătăți sănătatea.