4.6 C
România
sâmbătă, 1 aprilie, 2023
AcasăSănătateDieta și nutriția vă pot ajuta să gestionați incontinența urinară

Dieta și nutriția vă pot ajuta să gestionați incontinența urinară

Aproape 60% peste vârsta de 60 de ani suferă de incontinența urinară.

Femeile sunt afectate aproape de două ori mai mult decât bărbații.

Mulți suferim în tăcere și suntem obișnuiți să nu vorbim despre incontinența urinară nici măcar cu cei mai apropiați prieteni sau medici.

Pur și simplu ne descurcăm cu această problemă așa cum putem.

Din fericire suntem mult mai conștienți și mai deschiși cu această problemă de sănătate și căutăm soluții la aceasta.

Drept urmare, revistele pentru femei abordează frecvent această problemă și puteți afla despre exercițiile Kegel. La fel putem învăța despre tehnicile de formare a vezicii urinare. O altă rezolvare a problemei ar fi intervențiile chirurgicale pentru corectarea problemelor fiziologice. Chiar și implanturile ajută nervii care controlează vezica noastră să își facă treaba mai bine.

Fiți proactivi!

Incontinența urinară este definită ca orice scurgere, fie ca o picătură când râdem de ex. sau semnificativă când nu putem ajunge la toaletă.

Așadar, prima mea sugestie este să nu ignorați.

Aceasta este o afecțiune medicală, așa că discutați cu un medic competent. La fel puteți să fiți deschiși ca și cum ați face cu orice altă problemă de sănătate.

A doua mea sugestie este să nu trecem cu vederea rolul pe care îl pot juca dieta, nutriția și stilul de viață. Acestea vă poate ajuta să preveniți, să gestionați și poate chiar să eliminați unele tipuri de incontinență urinară. O alimentație bună și o dietă joacă un rol important în gestionarea incontinenței urinare.

Cauze ale incontinenței urinare

Obezitatea este un exemplu de cauză a incontinenței urinare legate de dietă sau nutriție. Poate agrava sau declanșa atât incontinența de stres (care se întâmplă atunci când tușiți, râdeți sau strănutați, de exemplu), cât și îndeamnă la urinare rapidă (ceea ce vă face să aveți o nevoie puternică și bruscă de a urina).

Un alt vinovat potențial legat de dietă sau nutriție în declanșarea incontinenței urinare este constipația, care poate provoca incontinență de stres.

Deoarece obezitatea pune presiune pe vezica urinară, obținerea unei obstrucții a scaunului în intestin poate reduce cantitatea de spațiu pe care vezica urinară trebuie să o extindă pe măsură ce se umple cu urină. Acesta  poate provoca scurgeri nedorite sau reducerea controlului vezicii urinare.

Similar obezității, constipația poate slăbi și mușchii din regiunea pelviană.

Strâns legat de constipație o altă cauză este sindromul intestinului iritabil, care, pe lângă faptul că provoacă și diaree, poate agrava incontinența urinară.

Printre celelalte afecțiuni putem aminti infecțiile tractului urinar.

Dieta și nutriția joacă un rol important în incontinența urinară

Primul lucru pe care îl recomand să îl faceți atunci când vine vorba de abordarea incontinenței urinare este să vă verificați nutriția. Acest lucru asigură, de obicei, că organismul Dvs. primește substanțele nutritive de care are nevoie și în cantitățile potrivite. În acest fel puteți să gestionați greutatea.

Verificarea nivelului de vitamina D este deosebit de importantă, deoarece există unele dovezi care sugerează că deficitul de vitamina D poate contribui la incontinență.

După efectuarea rezultatelor, puteți stabili cel mai bun plan de acțiune pentru o dietă și nutriție echilibrată.

Între timp, verificați dieta Dvs. dacă este cu adevărat sănătoasă.

Dieta ideală este în alimente pe bază de plante, legume și fructe. Evitați alimentele procesate, carbohidrații simpli și zaharurile adăugate. Acesta din urmă este deosebit de important, deoarece prea mult zahăr poate duce la incontinență urinară. Deasemenea poate duce și la urinare mai abundentă și frecventă respectiv la creșterea în greutate.

Aveți grijă și la glutenul deoarece poate irita vezica urinară. Discutați cu medicul dumneavoastră despre eliminarea acesteia din dieta Dvs. De asemenea, dieta respectivă să aibă suficientă fibră. În cazul în care consumați alimente pe bază de legume și fructe, acesta n-ar trebui să fie o provocare.

Foarte important este să beți suficientă apă. Știu că acest lucru poate suna contradictoriu dacă încercați să gestionați incontinența urinară, dar chiar nu este. Dacă nu beți suficientă apă vă poate face urina mai concentrată, ceea ce vă poate irita vezica.

Unele alimente pot agrava, de asemenea, incontinența, deoarece pot acționa ca iritante pentru sistemul urinar sau ca diuretice care cresc producția de urină. Acestea includ cafeina, băuturile carbogazoase, alcoolul, îndulcitorii artificiali, alimentele picante, lactatele, ciocolata, oțetul, sosul de soia și citricele.

Nu uitați de modul de viață!

Încetați să fumați! Mulți fumători dezvoltă tusă cronică și acest lucru poate agrava incontinența la stres.

Exercițiile fizice joacă, de asemenea, un rol în gestionarea incontinenței. Acesta vă ajută să vă mențineți o greutate sănătoasă, respectiv ca sistemul digestiv să funcționeze într-un mod corect. Chiar și o plimbare zilnică de 15 minute va face o mare diferență! Ideea este să începeți ușor cu ceva mișcare care vă place protejând astfel sistemul imunitar.

Ca și un ultim sfat este să revizuiți și medicamentele curente împreună cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă vreuna dintre ele poate provoca sau contribui la incontinență urinară.

De exemplu, unele medicamente utilizate pentru afecțiuni precum hipertensiunea arterială, depresia, retenția de apă și insomnia pot juca un rol în incontinență.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să încetați să luați medicamente. În schimb, discutați cu medicul dumneavoastră despre alte medicamente care nu au acele efecte secundare.

Te-ar putea interesa: Glicemia peste 50 de ani

Concluzie

Îmbătrânirea este o parte normală a vieții și vine cu multe schimbări așteptate sau neașteptate ale corpului. Acesta înseamnă să fiți atenți la corpul dumneavoastră mai mult decât în tinerețe, și mai ales la sănătatea urologică.

Privind diferitele simptome enumerate mai sus și folosind cele mai bune practici pentru a menține o sănătate urologică bună, puteți evita și chiar trata incontinența urinară.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut