Una dintre cele mai frecvente modalități de a mânca vinete este salata de vinete. Însă poate fi gătit în mai multe feluri, iar acum îl putem găsi și mai ieftin în acest sezon. Putem să-l punem în zacuscă, putem să-l grilăm, să-l umplem, să-l adăugăm în feluri de mâncare pentru paste. Dar îl putem transforma chiar și în supă de legume cu smântână.
Vreau să vă prezint 3 rețete de vinete super gustoase pe care puteți mânca și în a doua zi ca masă principală sau la cină.
Ratatouille

Porții: 8 porții
Timp total: 1 – 1,5 oră
Ingrediente:
- 6 linguri de ulei de măsline
- 1,5 kg de vinete
- Sare
- Piper negru proaspăt măcinat
- 1,5 kg dovlecei
- 1 ceapă galbenă medie, tăiată cubulețe
- 2 căței de usturoi tocat
- 2 crenguțe de cimbru proaspăt
- 1 frunza de dafin
- 1l de suc de roșii (sau 3-4 roșii mari)
- 1 ardei gras mare
- 4-5 frunze de busuioc proaspete
Mod de preparare:
- Încălziți 2 linguri de ulei într-un într-o oală cu fundul greu, la foc mediu. Se adaugă vinetele, se condimentează generos cu sare și piper și se fierbe, amestecând ocazional, până se rumenesc, aproximativ 2 minute. Se transferă într-un castron mare.
- Adăugați 2 linguri de ulei în oală. Adăugați dovleceii, condimentați generos cu sare și piper și gătiți, amestecând ocazional, până se rumenesc, aproximativ 2 minute. Se transferă în castron cu vinetele.
- Reduceți focul la mediu. Adăugați 1 lingură de ulei și ceapa, condimentați cu sare și piper și gătiți, amestecând ocazional, până se înmoaie și începe să se rumenească, timp de 6 până la 8 minute. Adăugați usturoiul, cimbrul și frunza de dafin și gătiți aproximativ 30 de secunde. Adăugați roșiile și ardeiul gras. Adăugați vinetele și dovleceii și amestecați ușor.
- Se fierbe la foc mic, amestecând ocazional, timp de cel puțin 20 de minute sau până la 1,5 ore. Depinde cum le doriți: ca legumele să rămână în bucăți mai mari sau să se transforme într-o tocană mătăsoasă.
- Îndepărtați frunza de dafin și crenguțele de cimbru. Chiar înainte de servire, amestecați în tocana gata preparată și busuiocul. Gustați și condimentați cu sare și piper, după cum este necesar. Serviți, presărând fiecare porție cu busuioc și stropind cu ulei de măsline.
Lasagna de vinete

Porții: 4-6 porții
Timp total: 1,5 oră
Ingrediente:
- 3 vinete medii (aproximativ 1,5 kg)
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1 ou mare
- 1 pachet de brânză ricotta
- 1 linguriță de oregano uscat
- 0,5 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1,5 căni de brânză mozzarella mărunțită
- 0,5 cană parmezan ras
- 1,5 cană sos de roșii
- Frunze de pătrunjel proaspăt tocate mărunt(opțional)
Mod de preparare:
- Tăiați cele 3 vinete și tăiați în bucăți lungi și groase. Aranjați pe foaia de copt pregătită într-un singur strat și presărați cu 1 linguriță sare. Lăsați să stea timp de 30 de minute. Ar trebui să vedeți bule minuscule de umiditate pe suprafața vinetelor. Între timp încălziți cuptorul la 200 °C.
- Ștergeți feliile de vinete uscate cu prosoape de hârtie pentru a scăpa de umezeală și sare. Stropiți ușor vinetele cu 1 lingură de ulei de măsline. Prăjiți cca. 20 de minute. Între timp, bateți 1 ou într-un castron mediu. Adăugați ricotta, 1 linguriță de oregano uscat, 0,5 linguriță de piper negru, 1 cană de brânză mozzarella și 1/4 cană de brânză parmezană. Se amestecă.
- Scoateți vinetele din cuptor. Reduceți temperatura cuptorului la 180 °C.
- Se întinde aproximativ 1/4 ceașcă de sos de roții pe fundul unui vas de copt mediu. Aranjați aproximativ 6 felii de vinete pe sos (e bine dacă se suprapun puțin). Puneți 1/3 din amestecul de ricotta deasupra și întindeți-l ușor peste vinete, urmat de un strat subțire de sos de roșii. Repetați cu încă 2 straturi de vinete, amestec de ricotta și sos de roșii. După ultimul strat de roșii, presărati lasagna cu 1/2 cană de mozzarella rămasă și 1/4 cană de parmezan.
- Acoperiți bine vasul de copt cu folie de aluminiu. Coaceți timp de 20 de minute. Scoateți folia și continuați coacerea până când brânza devine maro aurie și cu bule, încă 20 de minute. Lăsați să stea cel puțin 15 minute înainte de servire. Se ornează cu pătrunjel.
Inele de vinete cu roșii și brânză

Porții: 3-4 porții
Timp total: 40 minute
Ingrediente:
- 1 vinete
- 10 dkg mozzarella
- 2 roșii
- 2 căței de usturoi
- 2 ramuri de busuioc
- 1 linguriță de oregano
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Spălați vinetele și tăiați-le în inele cu o grosime de aproximativ un centimetru și jumătate. Puneți într-o tavă hârtie de copt, apoi așezați legumele în ea.
- Se amestecă uleiul cu usturoiul zdrobit, sare, piper și oregano.
- Ungeți vinetele cu acest amestec, apoi lăsați-o să stea zece minute. După odihnă, așezați pe inelele de vinete feliile de roșii, mozzarella și busuiocul.
- Se coace într-un cuptor de 180 de grade timp de 15-20 de minute. Dacă legumele sunt moi și brânza roșie, o puteți scoate din cuptor.
Poftă bună!