18.9 C
România
luni, 17 iunie, 2024
AcasăTimp liberCum să te porți cu nepoțeii

Cum să te porți cu nepoțeii

Atunci când copiii tăi au la rândul lor copii, parcă ești în al 9lea cer. Îți iubești cu ardoare nepoțeii și vrei să le oferi ce-i mai bun. Acum, că aceștia au crescut, te poți aștepta să fii nevoit/ă să dai o mână de ajutor copiilor tăi și să stai, preț de câteva ore pe zi, cu nepoțeii.

Uneori, nepoțeii nu au comportamentul dorit și nu ascultă.

Iată câteva sfaturi pentru bunici, care vă vor ajuta să îi temperați pe cei mici fără să aplicați pedepse dure. Am lucrat câțiva ani în domeniul educației și nu este simplu să disciplinezi un copil cu personalitate.

Majoritatea copiilor din ziua de astăzi au personalități puternice, deoarece învață de mici că viața este ca o junglă în care cel puternic câștigă.

Nu mai vorbesc de multitudinea de canale tv și de internet pe care micuții le urmăresc.

În plus, a fi bunic/ă, nu este echivalentul părintelui. Ai observat probabil că, atunci când copiii tăi au fost mici, ai fost mai dur/ă, dar acest lucru nu îl poți aplica și atunci când vine vorba despre nepoţeii tăi.

Mai ales datorită faptului că porți numele de bunic sau bunica, deci cuvântul „bun” este parte din noul tău nume.

Te-ar putea interesa: Ce ar trebui să îți înveți nepoții?

Comportamentul bunicilor

De obicei, bunicii sunt mai permisivi.

Asta nu înseamnă că nu poți impune niște reguli clare, fără ca nepoții tăi să fie într-un fel sau altul răniți.

Cel mai important lucru pe care îl poți face este să le arăți celor mici dragostea ta necontenită.

Ei trebuie să știe că vei fi acolo pentru ei, chiar și atunci când au o cădere nervoasă. Uneori, chiar dacă cei mici sunt agresivi, o îmbrățișare tandră îi poate calma în câteva secunde.

Dorința nepoţeilor tăi este aceea de a fi importanți.

Pentru a se simți importanți, trebuie să le acorzi atenție și, eventual, să îi lași să te ajute la treburile casnice ușoare.

Atunci când eram cadru didactic am observat plăcerea copiilor de a mă ajuta să decorez clasa. De asemenea m-au ajutat să strâng pătuțurile și așternuturile, sau să șterg mesele după ora de pictură.

Același lucru îl poți face și tu!

Îți poți învăța cu calm nepoții ce înseamnă empatia.

Nu trebuie să le explici definiția din DEX a cuvântului, ci doar să le arăți că atunci când ei au un comportament supărător, supără la rândul lor alte persoane, inclusiv pe tine.

Dacă cei mici sunt triști, încearcă să îi scoți din stare schimbând subiectul. Le poți propune o activitate interesantă, cum ar fi cântatul, pictatul sau să te ajute să faci o prăjitură delicioasă. Uneori, atunci când devin nervoși și poate chiar violenți, copiii au nevoie de puțin timp singuri.

Oferă-le spațiul de care au nevoie și lasă-i să se gândească la ce au făcut.

Cei mici seamănă cu noi, adulții, mai mult decât credeți, așa că au nevoie de câteva minute bune singuri. În acest fel o să își revină acei dulci copilași pe care îi îndrăgești atât de mult.

Impune-le cu calm reguli de la început. Atunci când le impui nepoților o regulă strictă, ei vor tinde să o încalce. Oferă-le posibilitatea de a alege și ei setul de reguli. Astfel, puteți discuta și ajunge la un compromis, chiar dacă ei nu sunt la vârsta la care să poată măsura timpul.

Cât au nepoțeii voie să se uite la desene animate?

Dacă micuțul este preșcolar, mai ales de grupa mică sau mijlocie, cu siguranță nu va ști cât înseamnă jumătate de oră. Arată-i pe ceas: când limba cea lungă a ceasului ajunge aici, atunci înseamnă că trebuie să vii la masă.

Sau: haide să discutăm! Eu zic că ai voie să te uiți la 2 episoade din filmul tău animat preferat. Tu ce crezi?

Astfel, veți alege împreună regulile pe care trebuie să le respecte nepoțeii, fapt pentru care el va încerca să nu se abată de la ele.

Nu îi dădăciți prea mult pe cei mici și nu îi obligați să mănânce. Ei știu cu siguranță cât le este foame și cât nu.

Încercați să le explicați efectele comportamentului lor și să le explicați că dacă se întâmplă des să nu ia masa, atunci corpul lor nu o să mai fie puternic.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut