Decizia dintre căminul de bătrâni și îngrijirea la domiciliu este o alegere dificilă.
Când părintele sau soția/soțul Dvs. au nevoie de asistență în viața lor de zi cu zi, primul lucru de făcut este să înțelegeți situația. După care trebuie să creați un plan realist care să îi ajute să trăiască în siguranță și confortabil.
În acest moment, multe familii ajung la o răscruce de drumuri. Căminul de bătrâni este alegerea corectă? Sau ar fi mai bine să angajați un îngrijitor la domiciliu? Este o decizie complexă și răspunsul depinde de situația Dvs.
Acest articol împărtășește ceea ce trebuie să știți despre cei trei factori esențiali care trebuie luați în considerare: de cât ajutor au nevoie, diferențele cheie dintre viața asistată vs. îngrijirea la domiciliu respectiv situația financiară. Cunoașterea acestor fapte vă ajută să faceți cea mai bună alegere pentru persoana în vârstă.
Aflați cu cât trebuie să ajutați persoana în vârstă
Înainte de a lua orice decizie, este necesar să aflați de cât ajutor are nevoie persoana în vârstă și să îl comparați cu cât are deja disponibil.
Mai întâi, faceți zilnic, săptămânal și lunar o listă cu tot ce are nevoie de ajutor adultul Dvs. mai în vârstă. Dacă vedeți întreaga imagine vă ajută să alegeți nivelul corect de îngrijire.
În continuare, fiți realist cu privire la cât de mult puteți oferi Dvs., familia sau prietenii și vecinii. Este important să ne gândim la acest lucru în termeni de ajutor pe termen lung, continuu. Câteva săptămâni sau luni nu vor fi suficiente.
S-ar putea ca decizia să nu fie așa ușoară, și să aveți nevoie de o analiză mai atentă. Știind mai multe despre îngrijirea la domiciliu vs. viața asistată vă va ajuta să faceți o alegere în cunoștință de cauză.
Te-ar putea interesa: Ce este demența? Simptome și etapele bolii
Înțelegeți diferențele cheie
Înainte de a putea alege între îngrijirea la domiciliu și căminul de bătrâni, este important să înțelegeți cum funcționează fiecare. Iată elementele de bază respectiv avantajele și dezavantajele cheie pentru fiecare.
Îngrijirea la domiciliu: pro și contra
Vorbim despre îngrijirea la domiciliu atunci când un îngrijitor este angajat să vină acasă pentru a ajuta persoanele în vârstă cu activități din viața de zi cu zi. Acest lucru permite adulților mai în vârstă să continue traiul zilnic în siguranță în propriile case.
Ajutorul specific oferit depinde de nevoile adulților în vârstă. Acesta ar putea include pregătirea mesei, deplasarea prin casă, transportul, scăldatul, îmbrăcarea, utilizarea toaletei etc.
Avantajele includ următoarele:
- persoanele în vârstă primesc îngrijiri individuale adaptate nevoilor și preferințelor lor
- pot rămâne în casa lor sau în casa unei rude pe măsură ce îmbătrânesc
- costurile pot fi mai mici, în funcție de orele de îngrijire necesare și de nivelul de calificare al îngrijitorului.
Familia ajunge să aleagă îngrijitorul, iar seniorul să cunoască un îngrijitor, mai degrabă decât să fie îngrijit de mulți oameni diferiți.
Există, de asemenea, flexibilitate în acordarea de îngrijire.
De exemplu, ar putea fi combinate diferite tipuri de îngrijire pentru a reduce costurile, pentru a crește interacțiunea socială sau pentru a oferi îngrijiri de tip medical:
- ajutor de familie,
- programe de zi pentru adulți,
- îngrijitori angajați privat,
- îngrijitori de agenție,
- îngrijiri medicale la domiciliu.
Dezavantajele de luat în considerare sunt:
- costuri ridicate dacă este nevoie de îngrijire 24/7 și este necesară implicarea continuă a familiei pentru angajarea și gestionarea îngrijitorilor, precum și pentru planificarea opțiunilor de îngrijire de rezervă,
- potențial de izolare socială, care poate contribui la depresie, declin cognitiv sau probleme de sănătate,
- locuința ar putea avea nevoie de modificări pentru siguranță sau accesibilitatea scaunului cu rotile,
- trebuie să se facă menaj și întreținerea locuinței,
- trebuie cumpărate alimente, articole de îngrijire personală și articole de uz casnic.
Căminul de bătrâni: pro și contra
Căminul de bătrâni este un loc în care trăiesc mulți vârstnici, în camere sau apartamente mici. Majoritatea comunităților oferă o gamă largă de opțiuni de îngrijire, de la vârstnici care sunt în mare parte independenți până la cei care au nevoie de un nivel ridicat de îngrijire.
Serviciile precum mesele, transportul, activitățile de grup și serviciile de menaj sunt de obicei incluse în taxa lunară.
Avantajele pentru viața asistată sunt:
- este o modalitate mai accesibilă de a obține supraveghere și îngrijire 24/7,
- îngrijitorii familiei se pot concentra mai mult pe relație decât pe nevoile de îngrijire,
- seniorul are o mulțime de oportunități de interacțiune socială cu alți rezidenți,
- familia nu trebuie să-și facă griji cu privire la angajarea, programarea sau gestionarea îngrijitorilor.
În cele din urmă, nivelul de îngrijire poate fi crescut la nevoie, deoarece personalul este deja la locul potrivit.
Dezavantajele includ următoarele:
- îngrijirea individuală nu va fi la fel de personală sau consecventă ca și acasă,
- schimbările frecvente ale personalului sunt frecvente și calitatea îngrijirii poate varia în funcție de personal,
- dacă este nevoie de îngrijiri individuale semnificative, poate fi necesară angajarea (și plata din buzunar) a unui asistent privat,
- persoanele în vârstă ar putea fi alungate din comunitate din mai multe motive, cu prea puțină notificare în avans,
- s-ar putea ca seniorul să nu se bucure de a fi într-un mediu de viață de grup.
Acum, că știți mai multe despre viața asistată și îngrijirea la domiciliu, alegerea dintre ele devine probabil mai clară.
Următorul element critic care trebuie luat în considerare este costul îngrijirii.
Luați în considerare costul îngrijirii
Înainte de a putea face o alegere cu privire la viața asistată sau la îngrijirea la domiciliu, trebuie să știți cum ar funcționa fiecare alegere cu bugetul Dvs. și a familiei.
Determinarea costurilor de trai asistat și de îngrijire la domiciliu nu este ușoară și este specifică nevoilor fiecărei persoane, locației. La fel depinde și de cât de mult ajută familia.
Acest lucru necesită un pic de muncă, dar merită efortul. Deoarece vă ajută să vă planificați viitorul și să evitați scenarii neplăcute, cum ar fi persoanele mai în vârstă care rămân brusc fără bani.
Cel mai bun lucru este să apelați pentru a obține informații reale de stabilire a prețurilor de la comunitățile de trai asistate. În acest fel, veți ști cât ar costa să obțineți nivelul de îngrijire de care are nevoie persoana în vârstă.
Vor fi mulți factori de luat în considerare, deoarece practic faceți planificare financiară pentru următorii 5 până la 10 ani din viața persoanei în vârstă. Dacă analiza și compararea costurilor devin copleșitoare, cereți ajutorul unei rude sau prieteni de încredere. Sau consultați un consilier financiar sau un contabil de renume.
Iată o prezentare generală a costurilor cheie de care va trebui să țineți cont:
Costuri lunare de îngrijire la domiciliu
În primul rând, trebuie să țineți cont de orele de îngrijire necesare înmulțite cu rata orară a îngrijitorului. Apoi, factorul în cheltuielile gospodăriei, cum ar fi alimentele și pregătirea meselor, articolele de îngrijire personală, consumabilele, articole de menaj și rufele.
De asemenea, va trebui să adăugați costuri pentru chirie sau ipotecare și impozite pe proprietate. La fel trebuie să vă gândiți și la utilități, apă și gunoi, plus întreținerea casei și a curții. În cele din urmă, trebuie adăugate cheltuielile de transport.
Costurile plasării într-un cămin pentru bătrâni
Taxele de trai asistate variază în funcție de comunitate. Deci nu presupuneți că majoritatea serviciilor vor fi acoperite de tariful lunar de bază. De aceea, este important să solicitați o listă cu toate taxele potențiale pe lângă rata lunară.
Nu știți niciodată de care dintre aceste servicii ar putea avea nevoie persoana în vârstă.
În plus față de tariful de bază lunar, taxele suplimentare comune includ menajul și spălătoria; articole de îngrijire personală; mese, gustări sau mese în cameră. De asemenea, trebuie să țineți cont de orice taxe suplimentare, în funcție de nivelul de îngrijire necesar.
După adăugarea costurilor reale, veți avea o idee bună despre opțiunea care se potrivește mai bine în bugetul Dvs.
Te-ar putea interesa: De ce persoanele peste 50 de ani au nevoie de gândirea pozitivă
Concluzie
Alegerea între plasarea într-un cămin de bătrâni și îngrijirea la domiciliu implică mulți factori, atât personali, cât și financiari.
Dacă nu sunteți sigur, începeți cu îngrijirea la domiciliu. Acordați-i timp pentru a vedea dacă funcționează. Există o perioadă de ajustare în timp ce puneți la punct aranjamentele și obțineți asistența medicală sau familială cât mai repede.
Dacă îngrijirea la domiciliu ajunge să nu funcționeze sau dacă costul este prea mare pentru a fi susținut, atunci veți ști că plasarea într-un cămin este calea de urmat.