28.1 C
România
luni, 26 iulie, 2021
AcasăExcursiiMuntele și bicicleta? Da, este posibil

Muntele și bicicleta? Da, este posibil

Atunci când pe lângă pasiunea pentru natură și munte, îți plac bicicletele, le poți îmbina foarte frumos. E plăcut și revigorant să alegi muntele și bicicleta.

Nu vei regreta această hotărâre pentru că vei avea parte de experiențe de neuitat.

Te sfătuim să alegi să parcurgi cu bicicleta anumite trasee montane. Vei avea o activitate ce combină în mod benefic mișcarea și armonia naturii. Așa ajungi să te încarci cu energie pozitivă, atât de necesară în zilele noastre.

În cazul în care ai o bicicletă, este suficient să găsești un traseu cu un grad de dificultate scăzut. Asta pentru început, pentru a avea timp să te acomodezi, apoi poți mări gradul de dificultate.

În funcție de traseul ales și de perioada de timp, trebuie să te echipezi în conformitate cu aceste lucruri. În acest fel vei putea evita pericolele și asigura siguranța.

Ciclismul montan a început să fie destul de promovat datorită nevoii omului de a se relaxa în natură. De asemenea pentru a admira peisajele superbe oferite de țara noastră. Diferite organizații și asociații propun diferite trasee montane cu diferite grade de dificultate.

Ce model de bicicletă este potrivit pentru trasee montane?

Sper ca până acum te-am convins să alegi muntele și bicicleta mai des.

Dacă încă nu ai o bicicletă, atunci mai jos o să te ajut să găsești modelul potrivit pentru tine. Aceștia sunt în funcție de modelele bicicletelor de munte existente:

 • biciclete recreaționale/ de agrement, sunt recomandate pentru a fi folosite în plimbările recreaționale prin oraș sau parc. Deși sunt destul de accesibile ca preț, acestea au dotări mult mai slabe.
 • biciclete de cross country și maraton, pot fi folosite pe trasee montane și pe poteci de pădure, având o construcție mai robustă. Acestea sunt mult mai ușoare decât bicicletele recreaționale și pot fi de două tipuri: hardtail și full suspension.
 • biciclete All Mountain, sunt cele mai potrivite pentru trasee montane, putând alege trasee mai denivelate și mai complicate.
 • biciclete de Enduro, se găsesc doar în variante full suspension și sunt mai grele decât modelele All Mountain, fiind alegerea potrivită pentru traseele foarte dificile.
 • biciclete de Freeride sau Downhill, sunt ultima descoperire în materie de biciclete și au posibilitatea de a trece peste cele mai dificile obstacole și nu există decât modelul full suspension.

Dintre cele două modele: biciclete hardtail sau biciclete full suspension, trebuie să ții cont de bugetul disponibil. Modelele full suspension sunt cele recomandate, dar prețul este pe măsură.

În privința dimensiunilor pe care trebuie să le aibă roata, există trei variante: de 26, 27.5 sau 29 inci.

Cu cât sunt mai mari roțile, cu atât avantajele sunt mai multe:

 • trecerea peste obstacole mai ușoară,
 • o viteză de rulare mai bună,
 • contact mai mare cu solul.

Dezavantajul îl are în cazul în care persoana ce o conduce are sub 1.75 metri.

Cel mai bine este să alegi varianta de mijloc, dimensiunea roții de 27.5 inci.

Un alt lucru la care trebuie să te gândești este varianta de a-ți cumpăra bicicleta second hand. Acesta dacă bugetul nu este suficient pentru una nouă. Cu toate acestea trebuie să ai în vedere că vechimea acesteia să nu depășească trei ani.

Care este echipamentul necesar unei ture cu bicicleta?

În afară de bicicletă, mai trebuie să ții cont de alte echipamente necesare pentru o tură cu bicicleta:

 • casca, care este cea mai importantă și este vitală pentru siguranța ta în caz de accident, indiferent că alegi un traseu montan sau o simplă plimbare în parc,
 • sistem de iluminare, deși nu sunt foarte folosite și sunt pe lista opționalelor, folosește un stop cu led-uri roșii sau un ochi de pisică,
 • mănuși, foarte utile în timpul unui pedalat intens la munte,
 • genunchiere și cotiere, le poți folosi pentru început, pentru că oferă o protecție foarte bună, dar sunt destul de incomode,
 • ochelarii, te protejează nu doar de soare, ci și de insecte, vânt sau noroi,
 • pantofi de ciclism, sunt modele de tip Clipless care sunt gândiți astfel încât se prinde talpa piciorului pe pedală și se desprinde cu o mișcare în laterală,
 • îmbrăcămintea, trebuie alese piese vestimentare care permit eliminarea transpirației și menținerea căldurii corporale.

Te-ar putea interesa: Totul despre drumețiile pe munte în sezonul rece

Cum să ajungi un mountain biker de succes dacă alegi muntele și bicicleta?

Chiar dacă ești începător și alegi echipamentul potrivit, vei depăși acest stadiu și vei deveni din ce în ce mai bun.

Bicicleta este destul de complexă și trebuie să te asiguri că toate componentele funcționează eficient:

 • schimbătorul de viteză, este controlat de pe ghidon și este un mecanism care acționează atât asupra lanțului, cât și a roților dințate. Din cauza tensiunii sau a frecării, nu mai funcționează eficient și astfel se va compromite precizia bicicletei,
 • pedalele, trebuie să fie din materiale cât mai durabile și rezistente, deoarece acestea măresc echilibrul pe terenul accidentat,
 • pneurile, determină tracțiunea pe suprafețe neuniforme și trebuie verificată presiunea înainte de a porni aventura,
 • mânerele, trebuie reglate pentru înălțimea proprie, deoarece ghidonul este folosit pentru direcție.

Cel mai important sfat este să înveți să respiri, dar trebuie să ai grijă și de aspectele mentale, de felul în care stai așezat în șa și de menținerea unui ritm rapid.

Nu trebuie să îți faci griji nici dacă trebuie să te oprești și să mergi pe lângă bicicletă. Cu fiecare urcare totul va deveni mai ușor și vei deveni din ce în ce mai bun cu fiecare călătorie pe munte.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Sari la conținut