23.1 C
Romania
Saturday, 12 June, 2021
AcasăExcursiiTotul despre drumețiile pe munte în sezonul rece

Totul despre drumețiile pe munte în sezonul rece

Dacă îți place muntele, dar nu ai avut încă suficient curaj să pleci într-o drumeție sau ai avut parte de câteva ture scurte în timpul iernii și îți dorești să mărești doza de adrenalină și să pornești într-o drumeție pe timp de iarnă, atunci ai nevoie să citești următorul articol, pentru că aici vei afla tot ceea ce este necesar pentru a fi în siguranță și pentru a putea să te bucuri de fiecare moment petrecut în natură, pe munte.

Înainte de a porni în aventura vieții tale, este foarte important să te documentezi eficient în tot ceea ce ține de traseu, condițiile meteo, echipamentul necesar și tot ceea ce trebuie să conțină rucsacul.

Pentru început trebuie să te hotărăști în privința traseului, să știi exact dacă va fi o drumeție de o zi sau alegi să petreci mai multe zile și nopți pe munte, caz în care vei avea nevoie de mai multe informații și rucsacul tău ar trebui să conțină mai multe lucruri absolut necesare.

Cel mai important o dată ce decizi să pleci este informarea în privința condițiilor meteorologice, iar dacă zăpada este foarte mare sau există un risc, chiar și scăzut, de avalanșă, trebuie să anulezi totul pentru că siguranța și viața ta sunt mai importante și să reprogramezi totul atunci când vremea va fi una favorabilă.

Chiar dacă până la urmă iei decizia să pleci în călătorie, ar fi ideal să poți accesa aplicația meteo de pe telefonul mobil , din când în când, pe parcursul traseului, pentru a cunoaște cu exactitate fluctuațiile de temperatură, vântul și zăpada.

Un alt lucru extrem de important este să anunțăm pe cineva cunoscut despre călătoria noastră, să dăm detalii asupra locului exact în care vom ajunge și timpul pe care îl alocăm acestei călătorii.

Acest lucru poate fi relevant în momentul în care nu anunțăm întoarcerea și persoana respectivă poate anunța autoritățile despre dispariția noastră.

În funcție de traseul ales, trebuie să ne asigurăm îmbrăcămintea și încălțămintea necesare, rucsacul și echipamentele pentru camping.

Care este îmbrăcămintea potrivită?

Pe timp de iarnă, este foarte important ca temperatura corpului să nu coboare sub 36-37 grade Celsius, iar pentru a menține o temperatură cât mai constantă este necesară îmbrăcămintea în “straturi” , ceea ce înseamnă că trebuie să avem mai multe piese de îmbrăcăminte pe care le putem îmbrăca sau da jos în funcție de variantă.

O temperatură a corpului sub 35 de grade înseamnă instalarea hipotermiei, ceea ce duce la frisoane și letargie, ceea ce poate avea urmări destul de grave.

Temperatura corpului poate fi reglată cu anumite trucuri pe care este necesar să le cunoști, și anume: poți renunța la mănuși sau căciulă, te poți descheia puțin la geacă sau poți desface fermoarele pentru ventilație, toate pentru a scădea treptat temperatura.

Îmbrăcămintea în straturi înseamnă să optezi pentru 3 sau mai multe piese de vestimentație, în care primul trebuie să fie un tricou sau o bluză de corp, care este ideal să fie din materiale sintetice, pentru că lasă pielea să respire și se usucă foarte repede, al doilea strat, cel intermediar, care poate fi exclus în zilele însorite și trebuie să fie un pulover de lână sau o bluză din polar și cel de-al treilea, o geacă impermeabilă și călduroasă.

Printre cele mai importante caracteristici ale hainelor, trebuie precizate: impermeabilitate, rezistența la vânt și respirabilitate a pielii și uscare rapidă.

Cel mai important din tot echipamentul sunt bocancii, asta fiindcă îți protejează picioarele și gleznele și previn entorsele și luxațiile. Pentru o drumeție în timpul iernii, neapărat trebuie să optezi pentru o pereche de bocanci 4 sezoane, deoarece sunt perfecți pentru turele de iarnă.

Aceștia trebuie să fie impermeabili, talpa să fie tip vibram , adică asigură aderență și stabilitate, are proprietăți antișoc, trebuie să aibă cât mai puține cusături și să fie foarte comozi.

Cum arată rucsacul potrivit?

Rucsac pentru drumeții

Mărimea rucsacului depinde în mare măsură de numărul de zile pe care decidem să îl petrecem pe munte și de asemenea trebuie să știi dacă vei sta la cabane sau va fi inclus și camping-ul în această tură.

Capacitatea rucsacului este măsurată în litri și există trei variante din care poți alege:

  • excursii de weekend, între 1-3 nopți, va avea capacitatea de 35-50 litri
  • mai multe zile, între 3 și 5 nopți, va avea capacitatea de 50-80 litri
  • excursii lungi, peste 6 nopți, va avea capacitatea de peste 70 litri

Pe lângă hainele de schimb, este important să ai grijă să pui în rucsac și alte lucruri necesare, printre care:

o frontală, necesară în cazul în care întârzii și vine noaptea și trebuie să te orientezi până la locul potrivit pentru camping,

trusă de prin ajutor, care trebuie să conțină medicamente pentru uz extern, uz intern, bandaje și fâşe, dar și o folie de siguranță care poate face diferența dintre viață și moarte.

o cagulă pentru protecția fetei în caz de vânt puternic

ochelari de soare sau schi, necesari atât pentru protecția împotriva vântului și a zăpezii spulberate, dar și folositori împotriva luminii reflectate de zăpadă

mănuși mai groase și căciula, dar și unele de schimb în cazul în care cele pe care le porți se udă și ai nevoie să le schimbi pentru a diminua senzația de frig

o busolă și o hartă, foarte necesare pentru a te orienta în caz de ceață, viscol sau oboseala, astfel încât să ai posibilitatea de a te întoarce la cabană sau refugiu.

crampoane sau colțari tehnici, bete de trekking (care te ajută foarte mult în timpul deplasării, oferindu-ți siguranța) și pioleți (folosiți pe post de sprijin, pentru traversări periculoase, sau pentru frână și ancora)

Ceea ce este cel mai important, este că turele de iarnă sunt total diferite de ceea ce înseamnă o drumeție pe munte în timp de iarnă, iar dacă dispui de echipamentul necesar vei putea îndura frigul din timpul zilelor și nopților și vei putea ajunge să te bucuri de libertatea și experiența de care vei avea parte.

Articole recente

CONECTAȚI-VĂ!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru dacă doriți să primiți cele mai noi articole.

Categorii

Ultimele articole

Skip to content